Hlavní obsah

Deváté místo smíšené štafety dává velkou naději pro olympijskou kvótu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smíšená štafeta českých biatlonistů při Světovém poháru v německém Oberhofu atakovala hlavně díky výbornému výkonu Markéty Davidové umístění v elitní pětce, jenže finišmanka Jessica Jislová na závěrečné střelecké položce musela odvracet hrozbu trestného kola a navíc poslední dva kilometry naprosto vytuhla, což znamenalo pád reprezentačního kvarteta na 9. místo v cíli. Důležité ale je, že i to přineslo solidní porci bodů do Poháru národů a výrazně přibližuje Česku účast pěti mužů i pěti žen na ZOH v Pekingu.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon , ČTK

Česká závodnice Markéta Davidová v akci.

Článek

Hned na prvním úseku měl Jakub Štvrtecký čtvrtý běžecký čas, ale při obou zastávkách na střelnici potřeboval k vyčištění po dvou náhradních nábojích, čímž se dost zdržel a předával na osmé příčce se ztrátou 40 vteřin. „Kdybych to dobil hned první ranou, mohl jsem být blíž těm nejlepším. Na lyžích jsem se cítil dobře, konečně jsem byl v běhu zase ten správný rváč," mínil český biatlonista pro ČT.

Běžecky výborný T. Boe držel Norsko od začátku v čele a také jako první předával svému mladšímu bratrovi. Za sebou měl Bělorusko a kontakt se špičkou závodu také držely Německo s Francií, naopak výrazným zásahem do švédských nadějí byla dvě trestná kola Samuelssona po stojce.

Johannes Boe vybudoval pro štafetu své země více než půlminutový náskok na Bělorusy, kteří těžili hlavně z parádní střelby, takže potřebovali v mužské části mixu jen jediný rezervní náboj. Třetí byli o dalších patnáct sekund zpět Němci.

Michal Krčmář české umístění na druhém úseku nevylepšil, zejména kvůli nutnosti dvakrát dobíjet. „Obě rány byly dost těsné, ale vnímám, že mě právě na stojce tlačí bota," uvažoval. Přece jen mu chyběla i trochu větší svěžest v běhu. „Na trati jsem se necítil vůbec dobře, proto to z mé strany nebyl až tak perfektní úsek," mínila česká mužská jednička.

Davidová přebrala štafetu se ztrátou přes minutu a půl za vedoucím Norskem a byla výborná na lyžích a hodně dobře zvládla i obě střelecké položky. Ležka byla čistá na pět ran, vstoje dobíjela jen tu poslední. Znamenalo to posun českého mixu na šesté místo, jen pět vteřin za třetí Itálii. Pohromadě s nimi ale jely i štafety Ruska, Francie a Německa.

„Pro mě to byl docela obtížný úsek, ta jedna rána mimo, to se stane. Ale myslím, že se nám společně povedlo zajet jeden z nejlepších mixů za poslední léta," vykládala Davidová, když poslala na trať Jislovou. Po její čisté ležce mohlo české kvarteto reálně pomýšlet na umístění v první pětce, ale při vědomí obtížné běžecké konkurence to vyžadovalo zvládnout bez potíží i poslední položku.

Jenže při stojce došlo v podání finišmanky Jislové ke třem ranám mimo terč a poslední dva kilometry na trati úplně vytuhla, takže i vidina sedmého místa vzala za své. Předstihla ji nejen Itálie, ale i Finsko. V boji o pětičlennou olympijskou kvótu ale bylo důležité za sebou nechat Švýcarsko i Slovinsko, což se povedlo.

Běloruska Solaová sice dokázala snižovat ztrátu na vedoucí štafetu, jenže Röiselandová na střelnici a koneckonců i na lyžích nenechala nikoho na pochybách, že Norsko jako úřadující mistr světa v mix štafetě míří za prvenstvím. Ještě dramatičtější byl souboj hned několika zemí o bronz, Švédsko do něj dotáhly běžecky naprosto skvělé sestry Öbergové. Nakonec stupně vítězů urvala Simonová pro Francii, za níž Seveřanky zaostaly jen o sedm vteřin.

Světový pohár v biatlonu - smíšená štafeta 4x7,5 km v Oberhofu
1. Norsko (T. Boe, J. Boe, Tandrevoldová, Röiselandová) 1:28:51,4 (0+6)
2. Bělorusko (Labastov, Smolskij, Alimbekovová, Solaová) +23,1 (0+5)
3. Francie (Guigonnat, Desthieux, Bescondová, Simonová) +2:01,3 (0+11)
4. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, H. Öbergová, E. Öbergová) +2:08,4 (3+10)
5. Rusko (Cvetkov, Povarnicyn, Kazakevičová, Vasněcovová) +2:08,9 (0+9)
6. Německo (Rees, Doll, Voigtová, Hinzová) +2:10,7 (0+6)
7. Itálie (Bormolini, Windisch, Wiererová, Vittozziová) +2:43,1 (0+13)
8. Finsko (Seppälä, Hiidensalo, Minkkinenová, Ederová) +3:09,7 (0+9)
9. Česko (Štvrtecký, Krčmář, Davidová, Jislová) +3:18,3 (0+10)

Reklama