Hlavní obsah

Dva milníky pro Jislovou. Dvanáctá ve stíhačce a čeká ji premiéra s hromadným startem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Annecy (Francie)

Dobrou formu, kterou předvedla Jessica Jislová ve francouzském Annecy už při čtvrtečním závodě Světového poháru na 7,5 km, potvrdila česká biatlonistka také v sobotní stíhačce. Dvanáctým místem v cíli dosáhla svého životního maxima a v neděli se poprvé v kariéře postaví do závodu s hromadným startem vyhrazeným pro třicet nejlepších v SP. Premiérový triumf slavila Švédka Elvira Öbergová.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Jessica Jislová při sprintu SP v Annecy.

Článek

Pozdější vítězka přitom začala stíhačku ranou mimo terč, ale pak už pálila přesně a hlavně byla extrémně rychlá na lyžích. Norka Röiselandová jako jediná z medailistek sprintu odstřílela úvodní položku čistě, čímž její náskok v čele vzrostl na půl minuty.

Z českého tria Jislová se s nulou posunula na 14. místo, Charvátová po návratu z trestného kola držela svou startovní 37. pozici a Voborníkovou dvě chyby vleže srazily až na předposlední 53. příčku, protože celkem šest biatlonistek do stíhačky nepostoupilo.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Jessica Jislová v Annecy při sprintu SP.

Absentovaly mj. číslem 8 nemocná Švédka Perssonová a také Norka Eckhoffová, která měla startovat z jedenácté pozice. Místo toho ale usoudila, že bude lepší pilovat formu doma a z Francie předčasně odjela. Její krajanka Röiselandová v polovině závodu přišla o vedení, protože si po druhé zastávce na střelnici musela přidat 150 metrů navíc na trestném kole a dostaly se před ní obě sestry Öbergovy.

Jislová běžela velmi dobře a ani poslední rána druhé ležky mimo terč ji nepřipravila o čtrnáctou pozici. Charvátová zvládla a tuto položku za 26 vteřin a hlavně čistě, což pro ni znamenalo obří skok na dvacáté místo. Když se biatlonistky dostaly ke střelbě vstoje, udělala tato česká reprezentantka ale dvě a potom dokonce čtyři chyby, čímž pohřbila svoje šance na solidní porci bodů. Za 44. místo nebrala žádný, Voborníková skončila jen dvě místa za ní.

Jislovou nula při první stojce posunula už na 11. místo. Třetí položka rozčísla i špičku závodu. Zatímco Röiselandová a H. Öbergová musely po chybách dvakrát kroužit, mladší ze švédských sester Elvira ji dala čistě a opouštěla střelnici s náskokem patnácti sekund na Francouzku Simonovou, která se vytáhla dopředu z třinácté pozice na startu.

Foto: biatlon.cz

Své dosavadní maximum v dnešním zápase pokořila i Tereza Voborníková.

Na závěrečné stojce obě minuly jeden terč, ale E. Öbergová nebyla na lyžích k dostižení. Simonová byla ráda i za druhé místo v cíli a bronz brala sestra vítězky Hanna. Röiselandové i čtvrté místo stačilo k udržení vedení v celkové klasifikaci seriálu, v níž si hodně polepšila také Jislová.

„Celá stíhačka mě docela bavila. Trať drží, takže běžecky jsem neměla až tolik problémy. Byla jsem ale dost nervózní, jestli to takhle vpředu dokážu ustát na položkách. Na střelnici to tady chce pracovat s hlavou, což je ale někdy těžší, než kdyby foukalo," uvažovala Jislová v rozhovoru pro Českou televizi.

Na startu nedělního závodu s hromadným startem na 12,5 km tak budou dvě Češky. Vedle Jislové také Markéta Davidová, která se ze sprintu nekvalifikovala do stíhačky, ale mezi pohárovou elitou zůstává.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod žen na 10 km v Annecy
1. E. Öbergová (Švédsko) 29:27,0 (2)
2. Simonová (Francie) +4,2 (1)
3. H. Öbergová (Švédsko) +11,6 (2)
4. Röiselandová (Norsko) +13,4 (3)
5. Vittozziová (Itálie) +19,6 (1)
6. Bescondová (Fr.) +30,7 (1)
7. Hauserová (Rakousko) +40,5 (1)
8. Mironovová (Rusko) +52,0 (1)
------------
12. Jislová (ČR) +1:32,8 (2)
44. Charvátová (ČR) +3:35,2 (7)
46. Voborníková (ČR) +3:41,5 (3)
Stav SP (po 8 z 22 závodů)
1. Röiselandová (Norsko) 379
2. E. Öbergová (Švédsko) 327
3. Alimbekovová (Bělorusko) 305
4. Solaová (Bělorusko) 291
5. Hauserová (Rakousko) 289
6. H. Öbergová (Švédsko) 287
7. Bescondová (Francie) 250
8. Herrmannová (Německo) 224
------
11. Davidová (ČR) 193
26. Jislová (ČR) 117
47. Puskarčíková (ČR) 30
58. Charvátová (ČR) 21
69. Vinklárková (ČR) 12

Reklama

Související témata: