Hlavní obsah

Dvě Češky ve špičce. Davidová byla ve sprintu čtvrtá, Jislová šestá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Parádní výsledek pro dvě bezchybně střílející české biatlonistky. Markéta Davidová obsadila při posledním sprintu Světového poháru na norském Holmenkollenu čtvrté místo, Jessica Jislová skončila šestá. Obě mají tak skvělou výchozí pozici pro stíhačku. Na body dosáhla ještě 31. místem v cíli juniorská mistryně světa Voborníková.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Markéta Davidová na trati

Článek

Davidovou dělilo na trati 7,5 km jen deset vteřin od stupňů vítězů. Zvládla obě položky čistě a od začátku atakovala medailovou pozici, přišla o ni až na posledním kilometru, kde hlavně byly rychlejší obě Norky.

Se žlutým číslem startující Marte Röiselandová i nakonec vítězná Tiril Eckhoffová, které přitom shodně minuly terč poslední ranou vstoje. S nulou odjela sprint ještě stříbrná Rakušanka Theresa Hauserová.

Skvělý výsledek české ekipy znamená posun na páté místo v ženském Poháru národů, což dává šanci příští sezony postavit do závodu celkem šest reprezentantek.

Davidová předvedla ve sprintu šestý běžecký čas, v docela solidním tempu zvládla i obě položky. „Byla jsem nervózní ze střelby, nějak jsem ale přečetla vítr a vstoje měla i štěstí. Jsem moc ráda za dvě nuly, těžko jsem mohla udělat na střelnici víc," tvrdila.

„Na trati jsem taky nechala všechno, byla hodně mokrá a rozbitá, ke konci se už dost obtížně hledala rychlá stopa," připouštěla v České televizi Davidová.

Jislová se také mohla opřít o střelbu. „Šla jsem do rizika s větrem, otočil se proti nástřelu. Jedna rána byla veliký kalibr, terč se sklopil, až když jsem si dávala flintu na záda. Běžecky jsem to odjela na pohodu," říkala nadšeně.

Tři zbývající české reprezentantky měly rozporné pocity. Tereza Voborníková mohla být na konci spokojena se ziskem deseti bodů, Lucii Charvátovou mrzela jen padesátiprocentní úspěšnost střelby, ale nakonec jako předposlední proklouzla do sobotní stíhačky.

Pro Evu Puskarčíkovou to byl úplně poslední start ve Světovém poháru a loučila se v slzách. „Uvítání v cílové rovince bylo ohromně dojemné. Zažila jsem nádherná léta ve Světovém poháru, poslední dva roky mi to už moc nešlapalo, ale asi to takhle to mělo být," vykládala.

Röiselandové i třetí místo stačilo, aby získala malý křišťálový glóbus za prvenství v disciplíně a už v sobotu po stíhacím závodě může být korunována celkovou vítězkou SP. Střelecky totiž úplně vyhořely sestry Öbergovy. Druhá v celkovém pořadí Elvira skončila až šestnáctá, když šla už po ležce na tři trestná kola. Starší Hanna po něm musela kroužit dokonce pětkrát a patřilo ji až 39. místo v cíli.

Světový pohár biatlonistek - 7,5 km žen na Homenkollenu
1. Eckhoffová (Norsko) 21:28,3 (1)
2. Hauserová (Rakousko) +7,0 (0)
3. Röiselandová (Norsko) +9,4 (1)
4. Davidová (ČR) +19,7 (0)
5. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +40,3 (1)
6. Jislová (ČR) +54,2 (0)
7. Herrmannová (Německo) +56,1 (1)
8. P. Fialková (SR) +1:02,4 (1)
----------
31. Voborníková (ČR) +2:15,1 (1)
59. Charvátová (ČR) +3:34,5 (5)
65. Puskarčíková (ČR) +3:58,3 (3)
Stav Světového poháru (po 20 z 22 závodů)
1. Röiselandová (Norsko) 855
2. E. Öbergová (Švédsko) 749
3. Hauserová (Rakousko) 631
4. H. Öbergová (Švédsko) 620
5. Alimbekovová (Bělorusko) 589
6. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 585
7. Wiererová (Itálie) 548
8. Herrmannová (Německo) 513
----
11. Davidová (ČR) 497
16. Jislová (ČR) 403
72. Charvátová (ČR) 33
74. Puskarčíková (ČR) 30
81. Voborníková (ČR) 22
92. Vinklárková (ČR) 12
100. Teplá (ČR) 5

Reklama

Související témata: