Hlavní obsah

IBU do odvolání vyloučila ruské a běloruské biatlonisty ze závodů

Mezinárodní unie (IBU) kvůli útoku na Ukrajinu do odvolání vyloučila ruské a běloruské biatlonisty ze závodů. Reprezentace obou zemí nicméně kvůli předchozím sankcím už dříve předčasně ukončily sezonu.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

IBU do odvolání vyloučila ruské a běloruské biatlonisty ze závodů

Článek

IBU nejprve v reakci na invazi oznámila, že reprezentanti Ruska a Běloruska musejí ve zbývajících závodech Světového poháru startovat jako neutrální sportovci. Zakázala také jejich hymny a vlajky.

Svazy Ruska i Běloruska se poté rozhodly předčasně ukončit sezonu. IBU se dnes přiklonila k doporučení Mezinárodního olympijského výboru zakázat jejich reprezentantům startovat v závodech.

"Týká se to i nesportovních akcí pod hlavičkou IBU. Jsme přesvědčení, že tento krok je nezbytný pro vyjádření solidarity s Ukrajinou a jednoty olympijského hnutí," uvedla unie na svém webu.

Ze strany IBU nemusí jít o poslední sankce. "Dalšími možnými kroky včetně dočasného vyloučení obou svazů z IBU se budeme zabývat nejpozději na řádném zasedání výkonného výboru 17. března," dodala.

IBU v prohlášení také vyjádřila soustrast nad úmrtím devatenáctiletého biatlonisty Jevhena Malyševa. Bývalý člen ukrajinské juniorské reprezentace tento týden padl v bojích na frontě s Ruskem.

Světový pohár se po olympijských hrách znovu rozběhne tento týden v Kontiolahti. Poté jsou na pořadu ještě zastávky v estonském Otepää a v Oslu na Holmenkollenu.

Reklama