Hlavní obsah

Jsem totálně zničená. Biatlonová hvězda prožívá na MS zlý sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světovém poháru drží v průběžném celkovém hodnocení skvělou druhou příčku, jenže vrchol sezony je pro ni zatím prokletý. Švédská biatlonistka Elvira Öbergová se na MS v Oberhofu potýká se zdravotními problémy, na šampionátu si dosud připsala jen šestnácté místo ze sprintu a devátou příčku ze smíšené štafety a kdo ví, zda v Německu ještě vůbec vyjede na trať.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Švédská biatlonistka Elvira Öbergová v cíli sprintu na MS v Oberhofu. Nad jejími dalšími starty v Německu visí otazník.

Článek

Kouč švédské reprezentace Johannes Lukas potvrdil, že start Elviry Öbergové ve středečním vytrvalostním závodě je krajně nepravděpodobný. „Elvira má stále bolesti v krku. Že se postaví ve středu na start, není realistické. Snad se ale během nejbližších dnů uzdraví," uvedl trenér pro list Expressen.

Sama závodnice je z nastalé situace hodně nešťastná. „Jsem totálně zničená, že se v této sezoně opět nemůžu postavit na start. Vzbudila jsem se s bolestmi v krku a je pro mě velmi nepříjemné, že přijdu o část tohoto mistrovství. Momentálně nemůžu dělat nic moc jiného než odpočívat a starat se o sebe. Doufám, že budu brzy zpátky," napsala 23letá závodnice z Kiruny na svém instagramovém účtu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Elvira Öberg (@elviraoberg)

V souvislosti s problémy jedné z hvězd se ale ve švédské reprezentaci přetřásá otázka možného doplnění týmu o další závodnice, kterému se však vedení týmu brání. Jako důvod uvádí strach z šíření nákazy koronavirem, která zasáhla švédské „béčko" objíždějící závody IBU Cupu.

Lukas rovnou vyloučil možnost startu na MS pro Johannu Skottheimovou a Tildu Johanssonovou, které se kromě následků po onemocnění covidem mají potýkat se zraněními. Nechce ale povolat ani bývalou olympijskou vítězku v běžeckém lyžování Stinu Nilssonovou, která trénuje momentálně doma v Östersundu.

„Ona je teď ve fázi tvrdých intervalových tréninků. Cesta sem by znamenala spoustu změn v její přípravě. Vytrvalostní závod je přitom velmi náročný. Jet sem a nebýt dobře připraven mi nepřijde optimální," vysvětloval Lukas, proč nejspíš prozatím nechá jedno reprezentační místo na MS neobsazené. Na případné povolání náhradnice je podle jeho mínění ještě čas.

Za svůj postoj si ale vykoledoval dost tvrdou kritiku. „O nemoci Elviry Öbergové se ví od neděle. Johannes Lukas v tu chvíli mohl zastavit náročné intervalové tréninky Stiny Nilssonové a poslat ji do Oberhofu, kde se mohla už připravovat na trati pro MS. Obavy z možného rozšíření nákazy koronavirem se daly vyřešit jejím ubytováním v jiném hotelu," napsala například komentátorka listu Expressen Anna Fribergová.

Ta navíc upozorňuje, že je klidně možné, že Elvira Öbergová mohla nakazit své reprezentační kolegyně, což by mohlo ohrozit samotné sestavení ženské štafety.

„Je směšné, že ji (Nilssonovou) hned nepovolají. Měli by se snažit obsadit všechna místa v týmu a připravit se na co nejlepší možný výkon ve štafetě," podivoval se nad počínáním Švédů legendární biatlonista Ole Einar Björndalen v rozhovoru pro TV2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články