Hlavní obsah

Katastrofa pro Norsko i celý biatlon? Tlak televize vyhrál, hvězdy jsou naštvané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diktát televizního trhu nemilosrdně mění zažité pořádky v biatlonovém Světovém poháru, což se sportovcům a týmům vůbec nelíbí. Proti změně programu, který nedává úplně logiku, se ostře ohradila i silná norská reprezentace, která volá po přehodnocení nastalých změn. Ale v tomto případě se nejspíš pouští do hodně těžkého boje.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norka Marte Röiselandová na trati stíhačky v rakouském Hochfilzenu.

Článek

Co se biatlonistům nelíbí? Jde o zařazení štafetových závodů. Třeba naposledy v Hochfilzenu byla štafeta žen na programu v sobotu, přitom v pátek ženy absolvovaly sprint. A stíhací závod, do něhož se startuje na základě výsledků ze sprintu, jely až v neděli.

Dva spolu související závody byly rozděleny jiným závodem.

„Podle nás je to nesmysl, ale děláme vše nejlépe, jak umíme," posteskl si pro televizi NRK kouč norského národního týmu Sverre Huber Kaas.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norská biatlonistka Marte Röiselandová po triumfu v nedělní stíhačce v Hochfilzenu.

„Podle mě by se měly jezdit štafety mužů i žen ve stejný den," navrhoval Huber Kaas. Jenže mezinárodní biatlonová unie IBU se už dříve rozhodla, že v jeden den se v rámci biatlonové zastávky SP pojede jen jeden štafetový závod.

I manažer norské reprezentace Per Arne Botnan uvedl, že v tomto směru apeloval na IBU.

„Po sprintu by měl následovat stíhací závod a neměl by mezi tím být žádný jiný závod. Jinak hrozí, že některé týmy ani neobsadí štafetu nejlepším možným složením, protože dají přednost stíhacímu závodu. Zájem o štafetový závod tak může poklesnout. Ještě s tím zkusíme něco udělat," sliboval Botnan.

Podobně vidí věc i sami závodníci. „Myslím, že je to divné. Mnohem lepší je jet sprint, stíhačku a až potom štafetu. Ale IBU to tak zkrátka rozhodla," uvedla Ingrid Landmark Tandrevoldová.

S ní souhlasí i Tiril Eckhoffová. Na rozdíl od žen jeli muži v Rakousku v logičtějším formátu, kdy po sprintu následoval stíhací závod a štafety přišly na řadu až v neděli. „Takhle je to podle mě nejlepší. Vyhnete se spekulacím o tom, koho by měl jet nebo nejet štafetu," přitakával Tarjei Bö.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norský biatlonista Vetle Sjaastad Christiansen během sprintu SP v Hochfilzenu.

I sportovní ředitel IBU Felix Bitterling přiznal v rozhovoru pro NRK, že sám není šťastný z toho, jak byly závody v Hochfilzenu a Östersundu rozvrženy. Ale prý nebyla jiná možnost.

„Není to něco, co by IBU chtěla, ale jde o požadavek televizních společností. O víkendech se děje tolik atraktivního sportu živě, že není prostor pro dva štafetové závody, které zaberou spoustu času. Přitom probíhají zároveň i jiné zimní sporty," vysvětloval Bitterling.

„Kdybychom trvali na dvou štafetových závodech, ve spoustě zemí by se pak nedostal biatlon do přímých přenosů. To by mělo pro národní týmy výrazný dramatický dopad. Pro Norsko a celý náš sport by to znamenalo katastrofu, kdyby přestal být vysílán živě v televizi," dodal funkcionář.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články