Hlavní obsah

Katastrofální střelba poslala českou štafetu ke dnu, přesto mají biatlonisté vyjeto pět míst pro Peking

Ruhpolding
Aktualizováno

Absolutně nejhorší střelbu ze všech 24 štafet na startu Světového poháru v německém Ruhpoldingu měli v sobotu čeští biatlonisté. Museli celkem dvanáct ran dobíjet a navíc ještě dva členové reprezentační kvarteta kroužili po položce vstoje na trestném kole. Adam Václavík na prvním úseku hned třikrát, Jakub Štvrtecký na třetím dvakrát.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Michal Krčmář dovezl štafetu do cíle na 18. místě.

Článek

Znamenalo to tedy 750 metrů v běhu navíc a když se k tomu připočte i hodně špatný střelecký čas, nakonec z toho byla výsledková bída v podobě až 18. místa v cíli. Prvenství slavili Rusové, pro Česko je alespoň malou náplastí, že i tak na ZOH do Pekingu může vyslat pět mužů. Vedle štafetové čtveřice nominaci v pondělí doplní ještě nejlépe hodnocený krajan z IBU Cupu, který probíhá o víkendu na Slovensku.

Česko mohl o kvótu pěti olympijských míst připravit jen mimořádný výsledek Slovinců i Kanaďanů, k němuž naštěstí nedošlo. Štafetové naděje reprezentantů ale brzy shořely. Adam Václavík z celkově osmi ran vstoje zasáhl jen dva terče a znamenalo to, že prostál na střelnici fůru čas a ještě si musel naložit porci 450 metrů na trestném kole. „Postihl mě totální blackout. Najednou se mě zmocnil strach a byl z toho obrovský a neomluvitelný výpadek," líčil pro Českou televizi. „Děsně mě to mrzí vůči klukům a hodně se to ve mně vaří," mínil Václavík, jenž ukončil svůj úsek jako úplně poslední s mankem přes dvě minuty.

Mikuláš Karlík odstřílel ležku čistě na pět nábojů, čímž vytáhl českou štafetu na dvacáté místo, ale při druhé položce odvrátil hrozbu trestného kola teprve trojím dobíjením a předával se ztrátou dvou a půl minuty. „Snažil jsem se jet ve vysokém tempu, možná i proto jsem dorazil takovej rozdováděněj na stojku a nechal tam tři. Naštěstí se mi jednotlivými ranami podařilo terč vyčistit a snad jsem to ještě víc nezhoršil," vyprávěl Karlík, jenž závodí po prodělaném covidu.

Štvrtecký začal nadějně, stojku nezvládl

Vpředu se mezi tím utvořila skupinka tří zemí někdejšího Sovětského svazu, tedy Rusko, Bělorusko, Ukrajina. Postupně se k ní dotáhli domácí Němci. navzdory trestnému kolu z prvního úseku se na kontakt Francie. Norové, jejichž elita v Ruhpoldingu chybí, doplatili na velké zdržení prvního člena štafety Andersena, kterému omylem vystřelil do terče Švéd Femling. Přes korekci času to pro obě země znamenalo reálnou ztrátu na medailové vyhlídky

České trápení nebralo konce. Třetí úsek Jakub Štvrtecký rozběhl sice velmi dobře, posouval se a mohl vyhlížet až někam k patnácté příčce, jenže taky nezvládnul stojku, kde mu veškeré šance vzala dvě trestná kola. „Je mi to líto, ale podobně jako při sprintu vůbec nevím, kam mě to na stojáku létalo," krčil rameny. Střelnici opouštěl až na 21. místě a předával finišmanu Michalu Krčmářovi těsně před Rumunskem a se ztrátou čtyři a půl minuty na vedoucí Rusy, za něž zajel parádně třetí úsek Loginov.

Sborná díky neomylně střílejícímu Cvetkovovi na čtvrtém úseku uhlídala první příčku. Nejprve rovněž při obou položkách čistý a navíc i na lyžích výborný Doll a potom se stejnou charakteristikou finišující Nawrath vytáhli Němce ke stříbru a bronz připadl Bělorusům.

Krčmář jako jediný z českého kvarteta snesl přísnější měřítko. Měl na svém úseku devátý běžecký čas, dobíjel při obou zastávkách na střelnici pouze jednou a udělal maximum pro české zlepšení, když předstihl Japonce, Američany i Estonce.

Reklama