Hlavní obsah

Konec nadějí, Jislová nepřijede. Bolí každý nádech, smutní. Utěšovala ji i Sáblíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažila se, doufala, že by alespoň na druhou polovinu biatlonového mistrovství světa v Oberhofu mohla přijet, ale po dalších vyšetřeních je jasno: Jessica Jislová se do šampionátu nezapojí. „Nemá cenu riskovat, je třeba se dát dohromady,“ říká sportovní ředitel českého svazu Ondřej Rybář. Naopak tým narychlo povolal po Elišce Václavíkové i Terezu Vinklárkovou, která se také představí hned v pátečním sprintu.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Jessica Jislová při vytrvalostním závodu na SP v Ruhpoldingu.

Článek

Oberhof (od našeho zpravodaje) ‑ Definitivní stopku Jislové vystavilo vyšetření u renomovaného fyzioterapeuta Pavla Koláře. „Bolí mě to při každém nádechu, což moc nejde skloubit se sportem,“ povzdechla si.

Problémy 28leté biatlonistky s mezižeberními svaly se táhly už od Vánoc, kdy se potýkala se silným kašlem. Bolest mezi lopatkami přetrvávala, ale stabilní členka české štafety absolvovala ještě další Světové poháry.

„V Ruhpoldingu ji to bolelo víc a problém se začal rehabilitačně řešit. Musela tam kašlem nebo v posilovně vzniknout trhlinka a ty se špatně hojí, spíše se každým pohybem zhoršují,“ vysvětloval v Oberhofu fyzioterapeut českého týmu Roman Karpíšek.

„Po sprintu v Anterselvě už byla dobitá, zkroucená a měla slzy v očích. Bál jsem se i únavové zlomeniny, ale na rentgenu se nic neprokázalo,“ líčí Karpíšek.

Po pár dnech volna Jislová vyrazila na závěrečnou přípravu před MS do Ridnaun. „Ale zase těžší trénink, zadýchala se, bolelo to, slzy a jelo se domů,“ popisoval fyzioterapeut. Magnetická rezonance objevila i vyhřezlou plotýnku, ale ta podle něj s problémy nesouvisí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jessica Jislová (@jess.jislova)

Pro léčbu je základem klid, což se samozřejmě vylučuje s přípravou na vrchol sezony. Stav Jislové se nelepšil, trénink jí spíše ubližoval. Další kontrolu absolvuje v neděli. „Nic jiného než klid mi nepomůže. Důležitější, než abych mohla být v Oberhofu, je pro mě začít normálně trénovat,“ říká Jislová.

„To jsem teď dlouho nemohla, tak by ani nemělo smysl tam jezdit. Naposledy jsem lyžovala déle v kuse v Anterselvě. I kdybych se zázračně dala dohromady, nemůžu zaručit, že bych něco předvedla,“ ví.

Nové Město? Spíše ne

Značně nejisté jsou vyhlídky i na domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě od 2. do 5. března. „Připravoval jsem ji už i na variantu, že by závodila spíš až v Östersundu a Oslu," přiznává Karpíšek. „Ale sportovci nejsou běžná populace. Dám příklad Jardy Soukupa, který se zničil na kole, a všichni dávali návratu rok. Pak startoval v mixu v Novém Městě a nikdo by to neodhadoval,“ připomíná Rybář.

Jislová je logicky skleslá, ale dostalo se jí i povzbuzení od jedné z největších českých sportovních hvězd. „Psala mi Martina Sáblíková, že se s něčím takovým potká každý sportovec. Základ je z toho se nezbláznit a dělat věci, na které jinak není čas,“ plánuje.

Díky novému pravidlu mezinárodní federace ale do závodu může nastoupit i pět závodnic, pokud má daný stát závodníka v top 15 SP. To u českých žen splňuje Markéta Davidová, a tak dorazila pozvánka i k Vinklárkové.

„Když jsme zjistili, že to s Jessicou asi nepůjde, Terka byla doma připravená a věděla, že může kdykoliv přijet. Sice byla v Novém Městě, ale není to tak daleko. Je na cestě sem,“ hlásil ve čtvrtek odpoledne Rybář.

Reklama

Související témata: