Hlavní obsah

Krčmář před MS: Člověk má něco mnohem důležitějšího než jen pět terčů před sebou

Michal Krčmář je na mistrovství světa v Oberhofu ve dvaatřiceti letech nejzkušenějším českým biatlonistou a díky narození syna Viktora už přistupuje ke sportu klidněji než dřív. Rodák z Vrchlabí vstoupí do šampionátu dnes ve smíšených štafetách (od 14:45) a vzpomínal před novináři i na tři roky starý bronz z Anterselvy. Přestože nebude na rozdíl od roku 2020 finišovat, chce předvést maximální výkon a zabojovat o úspěch.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář má důvod k úsměvům

Článek

"Letos vnímám biatlon trochu jinak. Může tam být efekt rodiny, že má člověk něco mnohem důležitějšího než jen pět terčů před sebou," řekl Krčmář biatlonovému svazu. "Člověk to chce dělat pořád dobře a podávat nejlepší výkony, ale to nejdůležitější v životě je teď někde jinde. Asi je i díky tomu ve mně klid větší," podotkl patnáctý biatlonista pořadí Světového poháru.

Na tři roky starý úspěch z Anterselvy si dobře pamatuje. Spolu s ním tehdy smíšenou štafetu jeli Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Ondřej Moravec. "Jsou to jedny z nejlepších vzpomínek. Týmový úspěch se vám vždy vryje do paměti," uvedl Krčmář, který coby finišman bojoval do poslední střelecké položky. "Měl jsem tam trochu stažené půlky, protože jsem dobíjel. Naštěstí jsem tu ránu trefil a spadl ze mě obrovský kámen," vzpomínal.

V Oberhofu pojede s Davidovou, Terezou Voborníkovou a Tomášem Mikyskou. Tentokrát vyrazí na třetím úseku. "Především mě mrzí, že nefinišuju, ale je to rozhodnutí trenérů, takže to respektuju," řekl s úsměvem Krčmář. "Je to ale jedno, jestli se jede třetí, nebo čtvrtý úsek. Každý z nás musí jet naplno a pak se ty časy sečtou. Určitě přijde před startem i zdravá nervozita. Kdybych ji neměl, nebylo by to u mě dobré," poznamenal.

K mistrovství světa směřoval v posledních měsících i přípravu a snažil se setrvávat ve vysokých nadmořských výškách. Vánoce trávil v Pokljuce, kde navázal dalšími závody v SP, a po podnicích v Ruhpoldingu a Anterselvě zůstal v Itálii ještě na soustředění. Domů se vrátil jen na skok.

"Od 22 prosince jsem byl s výjimkou Ruhpoldingu ve vysoké nadmořské výšce a strávil tam kvalitní čas. Oželeli jsme i odjezd domů a chtěli dotáhnout komplexní dobu ve výšce. Neříkám, že to bude mít efekt, ale mohlo by. Uvidíme," uvedl Krčmář.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon, ČTK

Michal Krčmář při stíhacím závodu v rámci SP v Anterselvě.

Favoritem je Johannes Thingnes Bö, jenž vyhrál 11 ze 14 individuálních závodů v sezoně a suverénně vládne Světovému poháru. Krčmář souhlasí, že devětadvacetiletý Nor může v Oberhofu útočit i na šest či sedm zlatých medailí. "Může se o ně připravit jen svými chybami. Přijíždí sem v pozici, že to musí totálně pokazit, aby je nezískal," řekl Krčmář.

Smíšené štafety jsou ale podle českého reprezentanta nevyzpytatelné. "Ingrid (Tandrevoldová) nebo Marte (Olsbuová Röiselandová) se určitě kvalitně připravily. Je to ale pořád závod, v němž to nemá jen ve svých rukou," dodal Krčmář.

Reklama