Hlavní obsah

Krčmář si polepšil, opět zářil Boe. Závod s hromadným startem zůstane bez Čechů

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Nejlepší umístění sezóny pro české muže! Michal Krčmář obsadil při stíhačce Světového poháru biatlonistů ve francouzském Annecy 22. místo. Ani to ale nestačí, aby reprezentanti měli zastoupení v nedělním závodě s hromadným startem. Stíhačku jasně opanoval vítěz sprintu Johannes Thingnes Boe, jenž vyhrál s více než minutovým náskokem.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Český biatlonista Michal Krčmář.

Článek

Češi nastoupili do stíhačky jen ve třech. Michala Šlesingra vůbec nepustilo na start bolavé koleno, které jej limitovalo už při pátečním sprintu. „Nemohl se pak na nohu pořádně postavit, tak jsme se rozhodli šetřit. Po návratu domů před Vánocemi podstoupí detailní vyšetření," líčil v České televizi trenér Michal Málek.

Komplikace pro další reprezentanty nastala už při první střelecké položce. Jen Krčmář ji dal čistě, Krupčík si po dvou chybách dal 300 metrů navíc a Moravec minul terč dokonce třikrát. Při druhé ležce si české trio bilanci u terčů bohužel otočilo, takže Krčmář se z trestného kola vracel na 31. místě a jeho krajané i přes střeleckou nulu figurovali kolem padesátého místa.

V čele závodu nebylo co řešit. J. Boe si už po položkách vleže, které zvládl čistě, zvýraznil náskok. M. Fourcade jel za ním s odstupem půl minuty. Když po první stojce musel Francouz na trestné kolo, dotáhl se k němu Šipulin. K závěrečné zastávce na střelnici pak přijel mladší z norských bratrů s neotřesitelnou převahou a nakonec poslal do terče všech dvacet ran.

J. Boe tak bez problémů dosáhl na čtvrtý triumf v této sezóně. M. Fourcade doma i přes další chybičku uhájil druhou příčku a s ní i žluté číslo pro lídra SP. Společnost na stupních vítězů těmto dvěma gigantům dělal po souboji dvou Rusů Šipulin. Největším skokanem závodu se stal Ital Hofer, jenž zaznamenal posun o 33 míst na sedmé v cíli.

Nakonec o dvanáct příček se díky výbornému běhu ve finiši zlepšil Krčmář, jemuž ale při třetí střelbě znovu vypadl náboj, takže ručně dobíjel. Moravec mazal obrovskou ztrátu, další čistá položka ho ale přiblížila čtyřicítce. Poslední stojku však udělal s jednou chybou a o necelé tři vteřiny mu body utekly.

„Jsem rád, že se Krčmář posunul takhle dopředu. Aby to bylo ještě lepší, musel by dát ale střeleckou nulu. Zamrzí, že si Moravec vlastně hned na první položce odstřelil naději na body," hodnotil trenér Michael Málek.

Světový pohár biatlonistův Annecy - stíhací závod mužů na 12,5 km:
1. J. Boe (Norsko) 32:52,7 (0)
2. M. Fourcade (Francie) +1:01,4 (2)
3. Šipulin (Rusko) +1:10,5 (1)
4. Loginov (Rusko) +1:10,7 (1)
5. Schempp (Německo) 1:32,3 (2)
6. Desthieux (Francie) +1:41,9 (2)
...
22. Krčmář (ČR) +3:00,2 (2)
41. Moravec (ČR) +4:08,3 (4)
43. Krupčík (ČR) +4:34,9 (4)
Stav Světového poháru (po 7 z 22 závodů)
1. M. Fourcade (Francie) 372
2. J. Boe (Norsko) 358
3. Fak (Slovinsko) 272
4. Schempp (Německo) 259
5. Šipulin (Rusko) 226
6. T. Boe (Norsko) 191
...
35. Krčmář (ČR) 59
46. Moravec (ČR) 41
Zde o dnešním závodě žen

Reklama

Související témata: