Hlavní obsah

Malý křišťálový glóbus pro vítěznou Francouzku, Davidová je celkově v elitní desítce

Aktualizováno

Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová vyhrála na norském Holmenkollenu závěrečný závod Světového poháru biatlonistek na 12,5 km s hromadným startem, což ji zaručilo i zisk malého křišťálového glóbu za masák. Těsně cenná trofej unikla Švédce Elviře Öbergové, třináctým umístěním na stupních vítězů se loučila královna letošní zimy Norka Marte Röiselandová.

Foto: Ntb, Reuters

Markéta Davidová v akci.

Článek

Na startu masáku určeného elitní pohárové třicítce byly i dvě Češky. Markéta Davidová patřila mezi jeho nejlepší běžkyně, ale musela na tři trestná kola, takže nakonec skončila čtrnáctá. V celkovém pořadí SP ji ale patří životní 10. místo. Jessica Jislová sice na závěr obsadila šestadvacáté místo, ale po nejlepší sezoně v kariéře je v konečné klasifikaci seriálu sedmnáctá.

Úvodní položku odstřílelo čistě jen třináct žen, Davidová ani Jislová mezi ně nepatřily. Obě musely na dvě trestná kola a nabraly téměř minutovou ztrátu na vedoucí Röiselandovou.

Norka se ale při druhé ležce dopustila chyby, čímž pustila do čela závodu Švédku E. Öbergovou lačnící po malém křišťálovém glóbu za prvenství v disciplíně. Český tandem už pálil přesně, což pomohlo Davidové k posunu na 18. místo a Jislová byla pětadvacátá.

Po třetí položce zůstaly na nule už jen Hauserová s Wiererovou. Rakušanka vedla o patnáct vteřin před Italkou, kterou ale rychle sjela celková vítězka SP a na záda těmto dvěma dýchala ještě zmíněná Švédka. Češky měly zase shodnou bilanci i při stojce, obě si přidaly 150 metrů navíc a jejich pozice se tak nezměnila.

Při závěrečné zastávce na střelnici prakticky všechny adeptky na prvenství poslaly poslední rány mimo terč, čímž se z osmého místa dostala do čela olympijská šampionka v této disciplíně Braisazová-Bouchetová, o téměř deset vteřin před Hauserovou. Rakušanka ale neudržela tempo a na stupně vítězů se vůbec nedostala.

Druhá nakonec skončila Němka Preussová, třetí pak Röiselandová, jenž protáhla svou šňůru pódiových umístění doma na Holmenkollenu. Slzy v očích měla E. Öbergová, která prohrála rozdílem jediné desetiny boj o čtvrté místo, které by ji přitom ještě stačilo na zisk malého křišťálového glóbu. Paradoxně ji v cílové rovince předstihla krajanka Perssonová.

Davidová se čistou položkou i výborným během v závěru vytáhla alespoň na 14. místo a v disciplíně skončila sedmá. Jislová si nakonec přidala 300 metrů a cílem projela až šestadvacátá.

Obě reprezentantky se ale mohou za pohárovou sezonou ohlížet víceméně spokojeně, i když česká jednička by si ale přála víc než jedno pódiové umístění, kterého dosáhla hned na úvod prvenstvím na 15 km v Östersundu. Osm z 22 závodů SP ale dojela v první desítce, k tomu připočtěme čtvrté a šesté místo ze ZOH.

"Začít masák dvojkou na střelnici nebylo vůbec dobré, tam jsem se nechala trochu strhnout davem. Ale ještě jsem našla v sobě sílu se trochu někam posunout, na lyžích jsem se cítila fakt dost dobře," mínila pro Českou televizi Davidová. „Nebyl to úplně můj střelecký den. Ta pětka je výmluvná, ale jsem ráda za konstantní bodový přísun v této sezoně. Snad jsem konečně našla svůj biatlonový klid," uvedla Jislová.

Světový pohár biatlonistek na Holmenkollenu - 12,5 km s hromadným startem
1. Briasazová-Bouchetová (Francie) 35:20,8 (2)
2. Preussová (Německo) +7,8 (2)
3. Röiselandová (Norsko) +8,6 (2)
4. Perssonová (Švédsko) +13,6 (2)
5. E. Öbergová (Švédsko) +13,7 (2)
6. Tandrevoldová (Norsko) +14,1 (2)
7. Herrmannová (Německo) +14,5 (3)
8. Hauserová (Rakousko) +15,4 (1)
------
14. Davidová (ČR) +1:05,0 (3)
26. Jislová (ČR) +2:56,3 (5)
Konečné pořadí Světového poháru
1. Röiselandová (Norsko) 957
2. E. Öbergová (Švédsko) 823
3. Hauserová (Rakousko) 684
4. H. Öbergová (Švédsko) 661
5. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 642
6. Herrmannová (Německo) 589
7. Alimbekovová (Bělorusko) 589
8. Braisazová-Bouchetová (Francie) 581
9. Wiererová (Itálie) 577
10. Davidová (ČR) 560
----
17. Jislová (ČR) 441
66. Voborníková (ČR) 39
73. Charvátová (ČR) 33
75. Puskarčíková (ČR) 30
94. Vinklárková (ČR) 12
102. Teplá (ČR) 5

Reklama

Související témata: