Hlavní obsah

Minipivovar z Nového Města uvařil speciál pro biatlonový šampionát, vypil se za první víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ke sportovním fandění – zvlášť v českých luzích a hájích – patří pivo. A platí to samozřejmě i při světovém šampionátu v biatlonu, který se mohl dokonce pochlubit vlastním speciálem. Uvařili ho v novoměstském minipivovaru Hejkal, který leží sotva tři kilometry od Vysočina Arény, kde se mistrovství odehrává. A podle všeho příznivcům šmakovalo, protože 30 dodaných hektolitrů (6000 piv) padlo během prvního víkendu.

Biatlonová jedenáctka. Pivovar, který založila parta kamarádů, uvařil speciální pivo pro mistrovství světaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Dostali jsme požadavek na světlé pivo a nejlépe jedenáctku, takže jsme z našeho pohledu uvařili nestandardní pivo speciálně pro biatlon, protože obvykle máme v nabídce jedenáctku polotmavou jantarovou. A máme velice dobré ohlasy,“ popisuje Aleš Ostrejš, jeden ze spolumajitelů. A jeho kolega Tomáš Petr přidává: „Šlo o klasickou jedenáctku s větší hořkostí. A moc děkujeme organizátorům, že jsme mohli na šampionát naše pivo dodávat.“

Když se speciál dopil, dojednali majitelé, že ve fanouškovském stanu, kde jedině byl k dostání, se budou čepovat jiné kousky jejich pivovaru, který sídlí na kraji Nového Města na Moravě ve Žďárské ulici.

Foto: Petr Slavík / Český biatlon

Fanoušci v Novém Městě na Moravě

Poměrně unikátní je ale vznik novoměstského minipivovaru. Na počátku byla domácí výroba chemika a podnikatele Tomáše Petra, který vařil pivo v 30litrovém zavařovacím hrnci. A jelikož jeho kamarádům z basketbalu chutnalo, rozhodli se, že v 17 lidech založí vlastní minipivovar. V roce 2018 ho skutečně otevřeli, přečkali i nepříjemné covidové časy a podnikají dodnes.

Všichni si přitom drží své původní profese a ze 17 společníků se zhruba deset aktivně podílí na chodu i výrobě. „Název Hejkal vznikl podle zdejší bájné bytosti z lesů a my jsme ani o jiném jméně neuvažovali,“ říká Petr.

Sochu Hejkala pak mají i na letním dvoře pivovaru.

Není to jediný minipivovar, jehož produkt můžete na šampionátu ochutnat. K dostání je také Wolfgang z pivovaru v Hnanicích, jehož spolumajitelem je Jiří Hamza, šéf tuzemského biatlonu. Samozřejmě k dostání jsou ve Vysočina Areně i piva od tradičních výrobců.

A kolik stojí? Plechovka se dá pořídit za 50 korun, čepované z pivovaru v Hlinsku za 60 a klasické plzeňské za osmdesát. Ve fanouškovském stanu stojí pivo 90 korun, nicméně dáte si ho vyhřátém prostředí, k tomu hraje hudba.

Reklama

Související témata:
Minipivovary