Hlavní obsah

Moravce dělilo sedm vteřin od medaile. Poslední rány hodně litoval

Hochfilzen
Aktualizováno

Až svou poslední ranou minul terč a přišel tak o medaili ze závodu na 10 km. Biatlonista Ondřej Moravec se statečně rval o stupně vítězů na mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Páté místo v cíli je pro něj i tak nejlepším výsledkem sezóny. Premiérový titul mistra světa slaví Benedikt Doll z Německa.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Vítěz sprintu na MS v biatlonu Benedikt Doll z Německa.

Článek

„Strašně mě ta poslední rána mrzí, za tu bych si namlátil. Přitom jsem se tady po mixu necítil vůbec dobře, peru se s rýmou, ale dneska jsem na trati udělal všechno, co šlo, pro slušný výsledek," líčil Moravec pro Českou televizi. Zvládl čistě střelbu vleže a teprve poslední ránu vstoje poslal mimo terč. „Mrzí nás to hodně, možná ji rychle spustil. Škoda, jinak mohl fakt mít medaili," uznal šéftrenér Ondřej Rybář.

Propustkou do boje o zlato byla čistá střelba, nakonec ve prospěch Dolla rozhodlo sedm desetin v souboji s Norem Johannesem Boe. Suverén letošní sezóny Martin Fourcade minul terč první ranou vstoje i vleže a musel si tak k deseti kilometrům přidat porci 300 metrů na dvou trestných kolech. Přesto i tak bral bronzovou medaili.

Adam Václavík rozběhl závod opravdu hodně rychle, jenže už vleže udělal dvě chyby. „Foukalo mu docela ostře zleva, bohužel měl většinu ran kalibrových a dva terče tam nechal," hodnotil šéftrenér Ondřej Rybář. Podobně to dopadlo s jeho střelbou vstoje. „Neudýchal to na střelnici správně, ještě tam chybí větší závodní vyzrálost," doplnil trenér mužů Michael Málek.

Václavíkovi přes osmý nejlepší běžecký čas tak celkem čtyři trestná kola nedovolila myslet na lepší než 34. místo. „Svým během jsem překvapen příjemně, to byla bomba, ale bohužel na střelnici jsem byl úplně hrozný," hodnotil nejmladší z českých mužů.

Na střelnici se nedařilo ani Michalu Šlesingrovi. „Cvakal, aby reagoval na vítr, jenže si tím vůbec nepomohl," hodnotil Rybář. Totálně ve sprintu vyhořel Michal Krčmář, jenž udělal hned tři chyby při ležce. „Úplně tomu nerozumím, proč to takhle provedl, každopádně tři rány mimo terč jsou velký handicap. Všechny měl moc dole, úplně té položce chyběla plynulost," zlobil se Rybář. Českého reprezentanta nakonec dělila vteřina od toho, aby se alespoň vešel mezi 60 účastníků nedělního stíhacího závodu.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen
Muži - 10 km
1. Doll (Německo) 23:27,4 (0)
2. J. Boe (Norsko) +0,7 (0)
3. M. Fourcade (Francie) +23,1 (2)
4. Bailey (USA) +29,5 (0)
5. Moravec (ČR) +30,7 (1)
6. Anev (Bulharsko) +33,5 (0)
7. Eberhard (Rakousko) +35,3 (2)
8. Björndalen (Norsko) +38,4 (1)
----
34. Václavík (ČR) +1:33,8 (4)
42. Šlesingr (ČR) +1:40,4 (3)
61. Krčmář (ČR) +2:22,3 (4)

Reklama

Související témata: