Hlavní obsah

Moravec udržel stříbrnou tradici čísla 51. Dobré déjà vu, smál se

Hochfilzen/Praha

S číslem 51, které měla o den dřív Gabriela Koukalová, si Ondřej Moravec dojel také pro stříbro z vytrvalostního závodu na biatlonovém MS. Před zraky manželky Veroniky a dcerky Rozálie prodal skvělou formu, kterou si do Hochfilzenu přivezl.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Oslavy stříbra! Ondřej Moravec se ocitl nad hlavami svých kolegů z reprezentace.

Článek
Fotogalerie

„Když jsem šel ze snídaně, tak mi šéf svazu Hamza připomínal, že mám stejné číslo jako Gabča. Dobré déjà vu," usmál se. „Věděl jsem, že střelecká nula může být klíčem k medaili. Konečně se mi na dvacku podařilo dát čtyři nuly, za ně jsem děsně rád. Sice byla vysněná zlatá medaile fakt hodně blízko, ale i tak jsem teď strašně spokojený. Na kdyby se tady nehraje a každá medaile se přece počítá," líčil 32letý český biatlonista pro Radiožurnál.

Po dvou pátých místech ze sprintu a stíhačky má teď stříbrnou radost z nejdelšího mužského závodu na 20 km. Pro Moravce jde už o pátý cenný kov ze světových šampionátů a k tomu má i tři olympijské medaile. "Tohle je moje osmá velká placka, to se docela dobře poslouchá," usmál se.

Chvíli to vypadalo, že je šance titul utrhnout

Individuální zlato finišmanovi vítězné smíšené štafety na MS 2015 v Kontiolahti uniklo jen o tři sekundy. „Stříbro už nějaké mám, bronz taky a teď byla velká šance utrhnout i titul. Chvíli to i vypadalo, že mi ten souboj na dálku s Bailyem může vyjít, na konci ale bohužel," líčil Moravec.

Poslední kolo ode mne bylo nahoru dolů. Už jsem asi nebyl dost svěží a bylo znát, že jsem tam nejel to, co bylo na zlato potřeba. Fyzicky to prostě nebylo úplně ono. Troufnu si říct, že v těch předchozích závodech bych si s tím poradil lépe. Ale se střelbou jsem strašně spokojený," uvažoval.

Smutek však není na místě. „Byl jsem tady každý závod do pětky. Před mistrovstvím světa bych tyhle výsledky vůbec nepředpovídal," mínil. Nicméně radost v cíli projevoval opatrně. „Bylo tam ještě dost vlčáků za mnou. Hlavně střelecky jsem se ale konečně vrátil tam, kde jsem byl dřív, na nic jsem nemyslel a všechny položky dal v klidu," vykládal do televizní kamery Moravec.

Odstřílel jsem to bez stresu

Pochvaloval si svou psychickou vyrovnanost. „Naladěný jsem byl dobře. Žádné nervy, hlavou mi nešlo prakticky nic, odstřílel jsem to bez stresu, takže super. Jsem rád, že to vyšlo a byl jsem schopný se koncentrovat až do poslední rány a dát všechny. Ale běžecká část pro mě nebyla to, co jsem si představoval. Dneska jsem se úplně necítil tak dobře, jak bych chtěl. Ne že bych se trápil, ale chybělo ještě něco, aby to bylo dokonalé," konstatoval Moravec.

Reklama

Související témata: