Hlavní obsah

Nuda! Zrušte to. Wiererová po zlatém triumfu Davidové překvapila

Pokljuka/Praha

Zatímco Markéta Davidová spolu s českými biatlonovými fanoušky prožívala zlatou euforii po úterním životním triumfu ve vytrvalostním závodě na MS v Pokljuce, velká osobnost tohoto sportu Dorothea Wiererová ve stejnou chvíli zpochybňovala význam a existenci samotného závodu, který tradičně bývá označován za královskou disciplínu.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Dorothea Wiererová během indivduálního závodu na 15 km na MS v Pokljuce.

Článek

Wiererová sice na probíhajícím šampionátu i kvůli prodělaným zdravotním problémům nijak nezáří, ale v úterý obsadila solidní devátou příčku.

Ještě než přišla po závodě mezi novináře, dala se do dlouhého rozhovoru s jedním zaměstnancem Mezinárodní biatlonové unie.

Žurnalisty pochopitelně zajímalo, o co šlo. A dostali dost překvapivou odpověď.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Dorothea Wiererová na MS nezáří.

„Navrhla jsem mu, že by tato disciplína měla být úplně vyjmuta ze Světového poháru, protože je nudná. Ten závod je příliš dlouhý," postěžovala si na 15 kilometrů dlouhou dřinu.

Její slova rozesmála vedoucí ženu SP, Norku Tyril Eckhoffovou, která v úterý propadla a obsadila až 27. příčku.

„To je dobré, že to říká zrovna ona, která vyhrála malý glóbus (za vytrvalostní závod, spolu s Theresou Lisou Hauserovou). To bych spíš měla být já, kdo tohle řekne," culila se Norka.

S Wiererovou nesouhlasila ani v cíli druhá Hanna Öbergová.

„Nejsem sice velkým fanouškem dlouhých závodů, ale jde také o respekt k vítězi. Když vyhrajete vytrvalostní závod, jste opravdu nejlepší biatlonista," hájila zápolení na dlouhé distanci olympijská vítězka a mistryně světa.

„Je to vždy speciální závod, který neběháme moc často. Klíčové je být schopen dobře střílet a udržet si rychlost po celých 15 kilometrů. Tahle disciplína je o dost jiná než ty ostatní," dodala Öbergová.

Reklama

Související témata: