Hlavní obsah

Odchod bez fanfár! Končím, napsala biatlonová rekordmanka, která překonala Björndalena

Už dost. Konec. A žádné velké loučení, i když kariéru za sebou má biatlonová rekordmanka přinejmenším v jednom směru ohromující. Polka Magdalena Gwizdoňová startovala v 27 sezonách Světového poháru po sobě, rekord dotáhla startem v Otepää v závěru minulé zimy. Už tehdy nepočítala, že by jej dál vylepšovala, v kariéře ovšem ještě chtěla pokračovat. V ´druholigovém´ IBU Cupu se v novém soutěžním ročníku ovšem neprosadila a teď udeřila do klávesnice k oznámení definitivního konce kariéry.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Toto rozhodnutí nebylo snadné. Přiznávám, že je to pro mě nesmírně těžké. Nicméně takové to je, když milujete to, co děláte," napsala třiačtyřicetiletá matadorka na sociální sítě po 67. pozici v závodě IBU Cupu ve švédském Idre Fjall, kde byla skoro nejhorší z polského B-týmu.

Nedočká se podle všeho odchodu s fanfárami. Ostatně květinu a potlesk si vysloužila už v závěru minulé sezony, která pro ni nakonec byla 27., v níž zasáhla do SP. Překonala legendárního Nora Oleho Einara Björndalena, s nímž v tomhle ohledu měla do minulé zimy shodnou bilanci.

Celkově ve SP zaznamenala 530. startů. Ale nejen účast ji zdobí... I pozoruhodné výsledky dokázala Gwizdoňová zajet. Poprvé se objevila ve Světovém poháru v prosinci 1995, tedy v době, kdy řada z jejích dnešních soupeřek ještě nebyla na světě. Jako jediná polská biatlonistka dokázala během své kariéry vyhrát závod SP, a to i opakovaně. V prosinci 2006 v Östersundu a 2013 v Soči. Celkem šestkrát byla na stupních. Čtyřikrát startovala na ZOH. Na kontě má také 21 startů na mistrovství světa.

Björndalen startoval ve 26 po sobě jdoucích sezonách SP od ročníku 1992/93 až do 2017/18.

Zda Gwizdoňová v nějaké roli hodlá v biatlonovém světě zůstat, zatím neprozradila. "Každý konec je začátkem něčeho nového," napsala neurčitě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.