Hlavní obsah

Otřes na biatlonovém MS? Horská mise má norského krále připravit o zlaté žně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdou svou cestou a pokusí se při vrcholu sezony zatřást zažitým pořádkem této biatlonové sezony, kterou má zatím zcela ve své režii fenomenální Nor Johannes Thingnes Bö. Před mistrovstvím světa v Oberhofu se oddělila dvojice závodníků Vetle Sjastad Christiansen a Johannes Dale od norské reprezentace a na vlastní náklady se snaží připravit v Itálii tak, aby při vrcholu sezony dokázali suverénního krajana porazit.

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen se připravuje na MS mimo reprezentační tým.

Článek

Johannese Thingnese Bö bral zlato v posledních osmi závodech Světového poháru (včetně štafet), celkově slavil triumf v 15 z 18 závodů, do nichž nastoupil. Nadvlády mladšího ze slavné bratrské dvojice nemají už plné zuby jen závodníci z jiných zemí, ale frustraci cítí i jeho krajané. Ambiciózní Christiansen se tak rozhodl k ráznému kroku.

Na radu legendy tohoto sportu Oleho Einara Björndalena neodcestoval s týmem z poslední zastávky SP v Anterselvě, kde naopak zůstal a spolu s Dalem a snaží se využít výhodu tréninku ve vyšší nadmořské výšce.

„Musím zkusit dělat něco jinak než Johannes (Thingnes Bö). Pokud existuje nějaká možnost, jak ho porazit, musím vylepšit to, co je potřeba vylepšit," vysvětloval Christiansen pro norskou televizi NRK svůj krok před dvěma týdny.

Sedmnáct tréninkových dnů v nadmořské výšce přes 1600 metrů má vynést na MS poměrně zásadní konkurenční výhodu. Oba jsou pár dnů před startem MS přesvědčení, že se jim Björndalenem naordinovaný recept v Oberhofu vyplatí.

„S Ole Einarem jsme hodně mluvili a dostali dobré rady, jak tohle máme pojmout a na co si dát pozor," prozradil v rozhovoru z Itálie pro list VG Christiansen. „Po třech těžkých závodních týdnech musíme být extra opatrní. Trénink je tu ale hodně zábavný," vykládal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Vetle Sjåstad Christiansen (@vetlesc)

V hotelu Falkensteiner v Anterselvě už jsou po třech týdnech jako doma. Mají tu k dispozici veškeré zázemí, včetně ledových koupelí, sauny, lázní a dalšího servisu. Sami si však musí platit náklady, které činní denně v přepočtu necelých 8000 Kč.

„Myslím, že to spadá do položky nákladů na budoucí příjmy," smál se Christiansen. „Určitě to stojí za to. Fyzicky i mentálně budeme z tohoto pobytu těžit a doufám, že se tahle investice na MS (začíná 8. února) vyplatí," věří průběžně třetí muž pořadí Světového poháru.

A má i konkrétní představu, jak by se měl trénink v horách vyplatit. „Čekám, že budu schopen být v Oberhofu na trati rychlejší o 15 až 20 sekund. Je tam okruh extrémně náročný na fyzickou kapacitu, kde by se měla obzvlášť projevit příprava ve vysokohorském prostředí. Jste schopen se blížit maximální rychlosti po delší časový úsek," vysvětlil Christiansen.

Reklama