Hlavní obsah

Hvězdný norský biatlonista před MS opustil reprezentaci. Frustrují ho výhry krajana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverénní nadvláda Nora Johannese Thingnese Bö v letošním ročníku biatlonového Světového poháru nefrustruje už jen závodníky z ostatních zemní, ale i jeho krajany. Ti sice rovněž sbírají spousty medailí, ale na zlato si v posledních měsících sáhnou takřka jen ve štafetě. Třetí muž průběžného pořadí Vetle Sjastad Christiansen se tak rozhodl k poměrně radikálnímu kroku.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norští biatlonisté (zleva) Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastad Christiansen obsadili stupně vítězů v závodě s hromadným startem v Ruhpoldingu.

Článek

Krátce před únorovým MS v Oberhofu se rozhodl opustit národní tým a připravovat se na vrchol sezony individuálně. To vše na popud legendy tohoto sportu Oleho Einara Björndalena.

„Musím zkusit dělat něco jinak než Johannes (Thingnes Bö). Pokud existuje nějaká možnost, jak ho porazit, musím vylepšit to, co je potřeba vylepšit," vysvětlil Christiansen pro norskou televizi NRK.

30letý biatlonista z Geilo tak neodcestoval se zbytkem reprezentace z Anterselvy a zůstává v Itálii ve vyšší nadmořské výšce. Rozhodl se tak po poradě s již zmíněným Björndalenem, jenž se po konci angažmá v reprezentaci Číny věnuje práci experta. Nicméně ohledně rad od legendy tohoto sportu Christiansen spíše mlžil.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen slaví druhé místo v Ruhpoldingu. Rád by si ale sáhl na zlato.

„Nebyla to od něj nějaká rada, ale spíš příkaz," řekl.

Někdejší biatlonový král, jenž rovněž často využíval trénink ve vysoké nadmořské výšce, byl o něco sdílnější.

„Byl (Christiansen) trochu nejistý v tom, co je pro něj nejlepší, tak se mě trochu vyptával. Tak jsem mu řekl, že doufám, že zůstane, aby se dobře připravil na MS. Může se pak v závodech zlepšit o 20 až 30 sekund. Bylo by to skvělé, a to i pro větší vzrušení na šampionátu," prozradil Björndalen.

„Myslím, že Ole Einar má pravdu. V Oberhofu bude obzvlášť důležité mít dobrý motor. A já už vím, že mám lepší motor a vyšší rychlosti, když se vrátím z vyšších poloh dolů. Soustředím se tedy na to, abych poslouchal své tělo a doufám, že to bude fungovat," očekává Christiansen, jenž byl na předchozí zastávce SP v Ruhpoldingu dvakrát druhý právě za suverénním Böem.

A přiznává, že ho pořádně štve, že při individuálním startu si v této sezoně ještě na zlato nesáhl.

„Je to hrozné. Úplně rozumím tomu, že Sturla (Holm Laegreid) byl před Vánoci tak frustrovaný. Teď to vypadá, že já zažívám to samé. Byl jsem párkrát hodně blízko a jsem na sebe hodně naštvaný, že to zatím nevyšlo," dodal Christiansen s odkazem na dalšího krajana Laegreida, jemuž se ale podařilo probojovat na nejvyšší příčku v individuálním startu alespoň ve stíhačce v Annecy.

Reklama

Související témata: