Hlavní obsah

Štafeta biatlonistek šestá navzdory dvěma trestným kolům. Jislová skvěle finišovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Štafetový výsledek mužů zopakovaly i české biatlonistky, když při Světovém poháru v německém Oberhofu projely cílem šesté navzdory trestným kolům v podání Davidové a Charvátové. Skvělou práci odvedla na posledním úseku Jessica Jislová. Z prvenství se radovalo francouzské kvarteto.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Česká biatlonistka Lucie Charvátová na archivním snímku

Článek

Tereza Voborníková rozjela štafetu hodně dobře, vleže nedobíjela a držela kontakt s absolutní špičkou. Při stojce však potřebovala k vyčistění terče všechny tři rezervní náboje. „Ze začátku jsem byla docela zmrzlá, proto přišlo i to trápení až při dobíjení,“ říkala česká reprezentantka, která předávala šestá 46 sekund za vedoucím triem Švédsko, Francie, Norsko.

Čtvrté bylo o necelých dvacet vteřin zpět Německo, v té chvíli páté USA měla Markéta Davidová na druhém úseku už na dohled a brzy i Dickinsonovou předběhla. Problém ale pro ni nastal na střelnici. Ležka vyšla české biatlonistce s jedním dobíjením, ale při stojce neodvrátila trestné kolo. Z něj se vrátila až na osmém místě, se ztrátou více než půl minuty na páté Švýcarsko i šestou Itálii. „Měnil se charakter větru a já si to nepohlídala,“ mínila.

V čele byly po polovině závodu Francouzky, s nimiž udržely krok jen Švédky díky Perssonové. Třetí Norky ztrácely pětadvacet sekund, domácí Němky už minutu. Češky předávaly osmé, sedmnáct vteřin za Američankami.

Francouzské vedení se upevnilo, když H. Öbergová musela po ležce na trestné kolo. Na druhou příčku se tak dostaly Norky. Kroužit byly nuceny také Němky, čímž čtvrtou příčku převzala Italka Vittozziová.

Lucie Charvátová na první položce třikrát dobíjela, nicméně na lyžích patřila mezi elitní trio při třetím úseku. Na stojku přijela sedmá a měla Německo na dohled. Jenže také nevyčistila terč ani s využitím tří rezervních nábojů a z jedenáctého místa doháněla vláček čtyř štafet před sebou. Tři ale na posledním kilometrů předstihla a předávala osmá, na dohled USA.

Medailové dělení už výkony finišmanek neovlivnily. Simonová směřovala Francii k triumfu, Norky byly stříbrné a druhá ze sester Öbergových Elvira dovedla Švédky na třetí stupínek.

Také mezi dalšími štafetami byly už výrazné rozestupy, jen Česko, Finsko, USA a Estonsko sváděly na posledním úseku urputný boj o sedmé místo. Střelbu z nich zvládla nejlépe Jessica Jislová a trestné kolo Švýcarek jí dalo nečekanou šanci ještě zabojovat o elitní šestku. Při odjezdu ze stojáka ještě ztrácela na E. Gasparinovou čtyři sekundy, ale na posledním kilometru ji docvakla a v cíli byla o devět vteřin dříve.

Světový pohár biatlonistek – štafeta na 4×6 km v Oberhofu

1. Francie (Jeanmonnotová, Braisazová-Bouchetová, Chauveauová, Simonová) 1:12:42,5 (0+12)

2. Norsko (Arnekleivová, Skoganová, Knottenová, Tandrevoldová) +9,3 (0+10)

3. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) +33,5 (1+8)

4. Itálie (Comolaová, Passlerová, Vittozziová, Carraraová) +3:33,9 (3+11)

5. Německo (Voigtová, Hettichová-Walzová, Schneiderová, Preussová) +4:20,6 (3+15)

6. Česko (Voborníková, Davidová, Charvátová, Jislová) +4:39,6 (2+16)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.