Hlavní obsah

Přeřazení do béčka? Co za tím je, nechápala Charvátová. Za dřinu přišla odměna a zadostiučinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po minulé sezoně byla přeřazena do reprezentačního B týmu. Nyní má Lucie Charvátová na kontě nejlepší výsledek sezony z českých biatlonistek. Z italské Anterselvy vyprávěla třicetiletá reprezentantka pro Sport.cz o pocitu zadostiučinění, své vlastní cestě postavené na dřině i blížícím se světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Česká biatlonistka Lucie Charvátová při posledním Světovém poháru v Anterselvě.

Článek

Našli jste v Anterselvě ideální podmínky k přípravě i větší klid před domácím světovým šampionátem?

Za ty roky už tu znám každý kopec, i když ty výhledy na hory neomrzí. Sněhu je tu dost, teď ještě uklízeli tribuny po Světovém poháru a je tu hodně turistů, ale na střelnici to nevadí. Na hotelu s námi zůstali Finové a Ukrajinci, jsou tu i Kanaďané, Estonci, Kazaši… V Novém Městě by to bylo teď asi náročnější, jak se chystají závody a přijíždí kamiony se zázemím. A také plánování s ohledem na sníh je jistější tady, ve vyšší výšce. I když je to možná trochu risk, aby se tělo aklimatizovalo po přesunu do nížiny, je to taková hra s počtem dnů po návratu.

Jak moc k vaší pohodě do závěrečné přípravy přispěla minulá zastávka Světového poháru v Ruhpoldingu? Osmá ve sprintu, ve stíhačce až do poslední střelby boj o stupně vítězů…

Spíš bych řekla, že to byla taková odměna za to, že jsem k přípravě přistoupila zodpovědně a forma začala gradovat. Snad ji teď podpořím v tréninku, aby vydržela i do Nového Města na Moravě.

Na začátku letní přípravy jste se přitom ocitla v reprezentačním B týmu. Sportovní ředitel Ondřej Rybář v podcastu Mixzóna vysvětloval, že to neměl být krok dehonestující, ale naopak motivující. Zapůsobil tak na vás?

Když mi to bylo na jaře oznámeno, motivující to nebylo. Spíš jsem si říkala, co za tím je, přišlo mi to kruté. Ještě když řešíme genderovou rovnost a pak je v áčku pět kluků a jen tři holky, nebylo to nic příjemného. Ale zpětně je to nejlepší, co se mi za posledních pár let stalo. Dostala jsem čerstvý vítr do plachet, poznala nové tváře. Přece jen už máme větší věkový rozestup speciálně mezi kluky, oni měli trochu respekt, já se je snažila motivovat a předat zkušenosti, prospívalo to i mně.

K tomu jste se ale připravovala i individuálně.

Snažila jsem se zúročit zkušenosti od všech trenérů, které jsem měla, to, co fungovalo. Nejvíc mi předal už někdy v páté třídě na základní škole Aleš Suk. Nepřistupovali jsme k tomu tehdy jako k zábavě, trénovali jsme i o prázdninách, částečně jako profesionálové, takže dril jsem měla naučený od útlého věku. A po dalších sedmnácti letech mám představu, o co se opřít. Nestudovala jsem trenérskou vědu, jen jsem měla plán, kterého jsem se přes léto držela, a výsledky přišly.

Koordinovala jste ho s Jiřím Holubcem, trenérem ženského B týmu?

Byl vlastně jediný, s kým jsem byla v kontaktu. Jsme spolu nepřetržitě deset let, byl mým prvním trenérem v biatlonu, pak působil jako asistent, byli jsme spolu na IBU Cupech. Za ty roky k sobě máme důvěru, konzultovali jsme, co bych mohla přizpůsobit. Když jsem sama odjela na tři týdny do Francie, byli jsme ve spojení. Ale musela jsem trénovat víc než ostatní. Já nikdy neměla nic zadarmo, vždycky tam byla tvrdá práce. Nesmím se flákat ani ohlížet. Kdo chce, ať se přidá, ale nemůžu brzdit.

Foto: Český biatlon

Lucie Charvátová se raduje v cíli sprintu v Ruhpoldingu.

Byl pak výsledek z Ruhpoldingu pro vás zadostiučiněním?

Sportuju dlouho a i s odstupem je pro mě hodně cenný. Má pro mě velkou hodnotu tím, že jsem na něj dosáhla sama, i když to možná zní sobecky a namachrovaně. Ale pro mě je to fakt velké zadostiučinění a odměna za tu práci, kterou jsem s Jirkovou pomocí absolvovala. Už mě kolikrát odepisovali, bylo to u mě nahoru dolů a asi ani vzhledem k věku nikdo nečekal, že se takhle zmátořím. Jsem ráda, že jsem ještě ukázala sílu a že nepatřím do starého železa.

Na trati opět patříte k těm nejrychlejším, přitom v minulosti vás opakovaně brzdily i potíže s metabolismem. Povedlo se je vyřešit tak, aby vás tělo neomezovalo?

Povedlo, musím poděkovat panu Haluzíkovi z IKEM, k němuž jsem se dostala do péče. Hodně jsme to řešili na začátku minulé sezony, jak můj metabolismus není stabilní. Ale teď je to podchycené a cítím se fyzicky dobře.

Jak velkým motorem pro vás bylo při cestě zpět vzhůru domácí mistrovství světa v Novém Městě na Moravě?

Tolik jsem se k němu neupínala. V létě jsem neměla nic jistého a měla před sebou mnohem menší výzvy… Pro nás je každé mistrovství světa důležité, byť je jasné, že pro české fanoušky je to domácí významnější. Atmosféra bude úžasná, média i fanoušci budou mít nějaká očekávání.

Svazují vás, nebo už si se svými zkušenostmi zvýšený tlak tolik nepřipouštíte?

Ještě před pár lety byl dost svazující, vždycky jsem se chtěla ukázat v co nejlepším světle. Ale už na posledním domácím Světovém poháru jsem i díky zkušenostem tu sílu fanoušků zvládala lépe. Když to uchopíte, že tam jsou pro vás, a vezmete si z nich to pozitivní, je to super. Takže si z toho nedělám těžkou hlavu a naopak se na šampionát těším.

Do Nového Města na Moravě se mistrovství světa vrací po jedenácti letech. Vy jste v roce 2013 závodila na světovém šampionátu, jenže lyžařském. Sledovala jste ten biatlonový?

Pamatuji si to. Byla jsem ještě lyžařská juniorka a už jela na mistrovství světa, biatlon jsem pak sledovala doma z gauče. A vybavuju si nějaký rozhovor Ondry Moravce z cíle, jak tam klasicky pohazoval hlavou, a já si říkala, že tam musí být fakt dobrá parta, a chtěla jsem si to zkusit. Pak jsem si zkusila vystřelit s trenérem Jindrou Šikolou, a jak jsem končila mezi juniory, na jaře jsem si řekla, že zkusím biatlon, protože se mi líbila právě ta parta lidí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.