Hlavní obsah

Propadák na střelnici odsoudil štafetu biatlonistů ke čtrnáctému místu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na střelnici ve finském Kontiolahti si počínali nejhůř ze všech. Až čtrnáctí projeli cílem štafetového závodu Světového poháru čeští biatlonisté, když museli kroužit celkem čtyřikrát na trestném kole a k tomu čtrnáctkrát dobíjet, takže na vítězné Norsko ztratili přes pět minut. Norové díky triumfu jasně získali malý křišťálový glóbus.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Český biatlonista Michal Krčmář.

Článek

Česko se dostalo brzy do potíží. Štafetu rozbíhající Mikuláš Karlík se sice dlouho držel na 11. místě v kontaktu s nejlepšími, jenže absolutně nezvládl střelbu vstoje a přes využití všech náhradních nábojů musel na tři trestná kola. „Nevím, co se děje, ale nedokážu druhou položku ustát. Přijedu tam s vysokou tepovkou a neumím s tím pracovat," říkal zklamaně pro ČT.

Karlík sice předvedl šestý běžecký čas svého úseku, jenže při druhé zastávce na střelnici nachytal obrovskou ztrátu a vracel se na trať jako poslední, dvacátý se ztrátou 1:45 min na vedoucí Němce.

Jakub Štvrtecký se na druhém úseku rychle dotáhl ke štafetám před Českem. Záhy dostal za sebe Polsko, Rumunsko i Lotyšsko, přes jedno dobíjení při každé položce se moc nezdržel ani na střelnici, takže potom předstihl i Slovensko, Kazachstán a Estonsko. „Proti olympijským závodům se mi jelo daleko lépe. Měl jsem i štěstí, že spadly dva kalibry," tvrdil. Předával čtrnáctý, jenže od elitní osmičky reprezentanty dělily už téměř dvě minuty.

Mezitím dostal skvěle běžící i na střelnici jistý Jacquelin do vedení štafetu Francie, na pronásledovatele zvládl najet přes třicet vteřin. Ale jeho krajan Desthieux o náskok přišel, na předávku přijel v doprovodu Švédska, Norska a Německa v rozpětí dvou sekund.

Reprezentační kvarteto mělo zase starosti, jeho třetí člen Adam Václavík odvracel hrozbu trestného kola už vleže, tam to ještě zvládl. Vstoje se mu to už nepovedlo a znamenalo to pro něj 150 metrů navíc a propad na sedmnáctou pozici jen zvýraznil českou ostudu. Michal Krčmář už toho nemohl moc zachránit, posunul štafetu jen zpátky na 14. místo.

Boj čtyř finišmanů o stupně vítězů se rozhodoval na střelnici, kde při závěrečné stojce nepotřeboval vůbec náhradní náboje Christiansen, a Norové tak vyhráli mužskou štafetu počtvrté v letošní sezoně, i když tentokrát jim chyběli oba bratři Boeovi.

Samuelsson vybojoval stříbro pro Švédy, o dvě vteřin za ním protnul cíl Francouz Fillon Maillet a na Němce Nawratha s odstupem další sekundy zůstalo čtvrté místo. Na startu nebyli vyloučení biatlonisté Ruska a Běloruska, chyběli i rodnou zem bránící Ukrajinci.

Světový pohár biatlonistů – štafeta 4x7,5 km mužů v Kontiolahti:
1. Norsko (Bakken, Andersen, Lägreid, Christiansen) 1:12:06,1 (0+7)
2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) +10,6 (0+10)
3. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) +12,4 (0+7)
4. Německo +13,4 (0+8)
5. Rakousko +1:44,7 (0+5)
6. Švýcarsko +1:56,8 (0+10)
7. Itálie +2:20,8 (2+10)
8. Kanada +2:43,3 (0+9)
--------
14. Česko (Karlík, Štvrtecký, Václavík, Krčmář) +4:59,1 (4+14)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.