Hlavní obsah

První test s kaňkou! Davidová a spol. se ale nelekli silných soupeřů

Úvodní test, slibný výsledek. Necelé dva týdny před startem Světového poháru biatlonistů skončil v přípravné zkoušce ve švédském Idre Fjäll čtvrtý Jakub Štvrtecký, pátý Michal Krčmář a devátá Markéta Davidová. Při předsezonním souboji mj. se silnými domácími a Francouzi přitom došlo na improvizaci. Češi neměli své nejlepší vybavení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová na archivním snímku na trati sprintu v Novém Městě na Moravě.

Článek

A mohlo být ještě lépe. Štvrtecký (položky 0+1+0+2) a Krčmář (0+1+1+1) ve zkráceném vytrvalostním závodě na 15 km mohli vyhrát, kdyby ovšem trefili poslední terč.

Český tým neměl podle webu biatlon.cz ve Švédsku k dispozici top materiál, servisní tým testoval v Norsku. Improvizovali i pořadatelé při nulovém množství nového přírodního sněhu.

Když už nevyhrál, stahoval Štvrtecký v posledním kole alespoň třetího Švéda Sebastiana Samuelssona. Marně. Zvítězil Francouz Fabien Claude před Švédem Henningem Sjökvistem.

Foto: Český biatlon /Petr Slavík

Jakub Štvrtecký během stíhacího závodu v Kontiolahti.

„Lyže jsme možná ještě neměli nejlepší, co Benni (Benjamin Eder - servisman) umí, ale jelo to fakt moc hezky! Jel jsem celý závod za Fabienem Claudem a až podezřele málo se mi vzdaloval, takže lyže byly fakt dobré. Za střelbu jsem obecně rád," uvedl pro biatlon.cz Štvrtecký.

„Výsledek nevypadá špatně, ale pořád jsou to jen předsezonní závody," připomněl Krčmář.

Další z Čechů Mikuláš Karlík skončil 12., čtyři příčky za ním byl Vítězslav Hornig, 18. Tomáš Mikyska, 20. Adam Václavík a 30. Jonáš Mareček.

Šestý běžecký čas v závodě žen na 12,5 km zaznamenala Davidová, k tomu přidala třetí nejrychlejší střelbu, ovšem s kaňkou v podobě dvou chyb na závěrečné stojce. Nejlepší Češce patřila v cíli 9. příčka se ztrátou téměř dvou minut na první Švédku Tildu Johanssonovou.

Foto: Český biatlon /Petr Slavík

Markéta Davidová v akci.

„Myslím, že lyže nebyly úplně špatné. Pokud to beru jako závod na rozjetí, tak jsem spokojená. Snad to ještě nebylo to nejlepší, co umíme. Jsem ráda, že jsem práci na střelnici udělala stejně jako v tréninku, jen by to mohlo víc padat. U většiny ran vím, kde byla chyba, což je dobře. Ale samozřejmě za čtyři (chyby) je moc," řekla pro svazový web Davidová.

Tereza Voborníková, obsadila 17. příčku. Jessica Jislová dojela 22., 24. byla Tereza Vinklárková, 27. Eliška Václavíková a 30. Kristýna Otcovská.

Česká sestava se vrátila na soustředění do norského Trysilu, kde pojede interní nominační závody.

Reklama