Hlavní obsah

Největší hloupost, jakou jsem slyšel. Norského biatlonistu pobouřil radikální návrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Evropy už se rozjela biatlonová sezona. Do přípravných víkendových závodů v norském Sjusjöenu a švédském Idre se zapojila i absolutní světová špička. Jenže euforii z návratu i v Česku velmi oblíbeného sportu na scénu dost kalí pohled na kulisy, v nichž se závodilo. V důsledku oteplování není v půlce listopadu ani ve Skandinávii přírodní sníh. V souvislosti s tím padly na severu i dosti radikální návrhy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský biatlonista Johannes Bö. Ilustrační foto

Článek

Navezené hromady sněhu do jinak zcela zeleného lesa, v němž nebylo po náznacích zimních podmínek ani památky, v norském Sjusjöenu už dopředu nevzbuzovaly velké nadšení. Ale taková je zkrátka realita, pořádat závody v zimních sportech v opravdu zimních kulisách se stává stále větší vzácností.

V souvislosti s tím přišel s kontroverzním nápadem Arne Idland, šéf prestižních závodů na kolečkových lyžích - Blink festivalu.

„Zimy jsou stále kratší. A nemyslím si, že biatlon a klasické lyžování může dlouhodobě přežít s tříměsíční sezonou. Myslím, že je třeba zvážit něco nového a netradičního. Neviděl bych problém v tom zahrnout do seriálu Světového poháru i závody s kolečkovými lyžemi," navrhoval Idland v rozhovoru pro televizi NRK.

Jeho nápad se nicméně setkal vesměs s ostrým odmítnutím. „To je nejhloupější návrh, jaký jsem kdy slyšel. Jde o úplně rozdílné věci. Něco jako mezi sprintem a dálkovými běhy v lyžování. V každé z disciplín jsou dobří různí závodníci," kroutil hlavou nad nápadem norský biatlonista Johannes Thingnes Bö.

A za pravdu mu dával i jeho bratr Tarjei. „Tohle nesmíme nikdy připustit. Už je to vidět na skocích na lyžích. Skáčou na umělé hmotě. Přitom je to zimní sport. Fotbalové MS se hrálo v létě a teď ho pořádají v zimě. Takhle možná biatlon skončí v létě," varoval starší ze slavné bratrské dvojice.

Jejich kolegyně z reprezentace Karoline Knottenová má jiné řešení problému se sněhem. „Doufám, že půjde prodloužit sezonu dál do dubna, než aby se jezdilo na kolečkových lyžích. ty jsou fajn v létě, ale já určitě preferuju sníh," uvedla.

Jako jeden z mála norských biatlonistů se myšlenky na kolečkové lyže v klasickém Světovém poháru úplně nevzdává Vetle Sjastad Christiansen. „Nemyslím si, že je to špatný návrh, protože bílých zim máme stále méně," zastával se Idlandova nápadu.

Severští funkcionáři se ale spíše přiklánějí k návrhu Knottenové, tedy aby biatlonová a lyžařská sezona začala a skončila později.

Reklama