Hlavní obsah

Rakouská policie vyslýchala ruské biatlonisty kvůli dopingu

Rakouská policie vyslýchala před nadcházejícími závody Světového poháru v Hochfilzenu ruské biatlonisty kvůli možnému dopingu. Podle ruského biatlonového svazu se vyšetřování týká předloňských závodů v Rakousku. Ruský velvyslanec ve Vídni Dmitrij Ljubinskij už požádal rakouskou policii, která informaci dosud nepotvrdila, o vysvětlení.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ruský biatlonista Jevgenij Usťugov na archivním snímku

Článek

"Policie vyslechla několik ruských sportovců a funkcionářů. Otázky se týkaly možného porušení antidopingových pravidel na mistrovství světa 2017 v Hochfilzenu," napsali vyšetřovatelé v oficiálním vyjádření.

Rusové tvrdí, že nedostali žádné uspokojující vysvětlení. Navíc si stěžují, že za nimi vyšetřovatelé byli už ve středu. To ale rakouská policie popírá.

"Pokud se vše potvrdí a my zjistíme, že vyšetřování má politický podtext s cílem vyvinout psychologický nátlak na ruské sportovce, zareagujeme velmi rychle," řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Sacharovová.

Podle ruských médií jsou vyšetřovanými biatlonisty Anton Šipulin, Alexandr Loginov, Jevgenij Garaničev, Alexej Volkov a Irina Starychová. Ta obsadila na úvod SP v Hochfilzenu v dnešním sprintu deváté místo.

Zatímco Loginov a Starychová už za sebou mají několikaleté tresty za užití krevního dopingu EPO, Šipulin jakékoli provinění odmítá. "Nikdy jsem neporušil antidopingová pravidla. Vždy jsem absolvoval s čistým svědomím všechny dopingové testy," napsal dnes na instagramu olympijský vítěz ze Soči 2014, jenž na loňském MS v Hochfilzenu získal zlato ve štafetě.

"Jsem mimořádně naštvaný, že pokračuje tenhle hon na čarodějnice," dodal Šipulin, který v Rakousku není, protože kvůli zdravotním problémům odložil start do sezony.

Rusko kvůli dopingu přišlo vloni v prosinci o plné členství v Mezinárodní biatlonové unii IBU. Jako provizorní člen nemá hlasovací právo, jeho zástupci nemohou kandidovat do funkcí v IBU a země se nemůže ucházet o pořádání mezinárodních akcí. Ruští reprezentanti se však mohou účastnit oficiálních závodů včetně Světového poháru a mistrovství světa.

Ruský dopingový skandál poznamenal i samotnou IBU, jejíž vysocí představitelé v čele s dlouholetým prezidentem Andersem Bessebergem podle zprávy Světové antidopingové agentury WADA za úplatu kryli doping ruských biatlonistů. IBU měla dokonce kvůli ztrátě důvěryhodnosti pozastavený přísun financí od Mezinárodního olympijského výboru, novému vedení se ale na začátku listopadu podařilo dojednat zrušení tohoto opatření.

Reklama

Související témata: