Hlavní obsah

Rakušané na biatlonu měří a žasnou: Šílené, řev předčí sbíječku. A je tu lacino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanouškovské nadšení na mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě je bezmezné. Všímají si toho i zástupci zahraničních médií. Ti z rakouského listu a webu Krone provedli test na zahajovací soutěži a pomocí měřiče hluku zkontrolovali, jak je to ve Vysočina areně s hlukem. Došli k vysokým číslům. Působivý je podle rakouského webu také doprovodný program na místě, včetně „laciného a dobrého“ občerstvení.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Čeští fanoušci vytvořili skvělou atmosféru.

Článek

Hygienickým normám zvuková hladina fandění asi zrovna neodpovídá. Ale je to prostě tak. Na biatlonu se fandí. Co na tom, že Češi shořeli v první disciplíně hrozivým způsobem.

Podle Rakušanů příznivci biatlonu na MS snadno, co se hladiny hluku týče, udrží krok s naplno fungující sbíječkou nebo rockovým koncertem. Vlastně je předčí.

„Srdce pumpuje jako šílené, puls mezi 160 a 180. Pak je potřeba koncentrace: musí padnout pět terčů na vzdálenost 50 metrů,“ připomíná realitu závodu krone.at. Terče pro střelbu vleže mají průměr 4,5 centimetru a vestoje je to 11,5 centimetru. Není to jednoduchá věc, ale o tom biatlon je.

Do toho otřesy vyvolané povykem z tribun. Test krone.at během smíšené štafety ukázal, že více než 20 000 diváků to dokázalo s hladinou hluku vytáhnout až na 112,7 decibelu. To je víc než zmíněná sbíječka (kolem 100) nebo rockový koncert (110). Opakující se výbuchy hlediště prý autorovi připomínají i extrémně hlasitý šicí stroj.

Julian Eberhard, dnes už bývalý rakouský reprezentant, byl aktivním účastníkem bojů o titul v roce 2013 a byl tehdy ohromen kulisou. „Naskakuje z toho husí kůže – nic srovnatelného neexistuje!“

Další bývalý biatlonista Erik Lesser nedávno označil atmosféru na Vysočině za „šílenou“. „Je to neuvěřitelné,“ cituje krone.at i Simona Edera, který má ve svých 40 letech nejvíce zkušeností a stále je ohromen. „Diváky to tu opravdu baví. Držím Čechům palce, aby nakonec získali medaile.“

Tuzemské sportovní fanoušky v předešlých letech nasměrovaly k biatlonu úspěšné výsledky Soukalové a spol., ale i to, že tento sport nabízí díky kombinaci běhu a střelby možnosti nebývalých zvratů do poslední chvíle.

„Miluji tento sport,“ říká i fanoušek Peer z Dánska. Toho rakouský web také objevil v aréně. Je mu jedno, že se jeho krajané neúčastní. „Opravdu jsem tu chtěl být. Počasí katastrofa, ale atmosféra fantastická,“ culí se a prozrazuje, že jeho oblíbený sport nyní vysílá i dánská televize.

První den biatlonového MS v Novém Městě na Moravě1/7

Působivý je podle rakouského webu také doprovodný program na místě. Včetně fanouškovské vesničky, kde jsou „levné kulinářské speciality“. Na své si přijdou především milovníci masa, ale nechybí ani jídla pro vegetariány. Autor vesměs chválí a zmiňuje i (bezplatný) test se zbraní. „Je toho pro fanoušky opravdu hodně.“

Cestu na Vysočinu podnikla i rakouská červeno-bílo-červená „delegace“ z Laa an der Thaya. „Byli jsme tu několikrát, je to prostě skvělé,“ říká Leo, který využil příležitosti se svými přáteli a pořídil si selfie s odborníkem na ORF Christophem Sumannem a hodlá fandit hlavně matadorovi Ederovi. Dnes má být v akci i rakouská ženská hvězda Lisa Hauserová, která ovšem do Nového Města dorazila kvůli nemoci na poslední chvíli a s nejistou formou.

Jistá je nejen podle rakouského webu opět podpora fandů. Snad až 30 000 fanoušků by mělo být v areálu a bezprostředním okolí. „Decibelový rekord může být opět překonán,“ píše krone.at.

Reklama