Hlavní obsah

Rozené Rusky vyhodili z ukrajinské biatlonové reprezentace. Proč hledáte zrádce tam, kde nejsou? ptají se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již téměř dva měsíce trvající válka na Ukrajině stále rezonuje i v oblasti sportu. Ruští a běloruští sportovci se ve většině případů nemohou účastnit mezinárodních soutěží. Případ tří ruských biatlonistek, které však několik let reprezentují Ukrajinu, a přesto byly vyhozeny z reprezentace, budí vášně. Jedna z nich, Olga Abramovová, se proti způsobu, jakým tak bylo učiněno, ohradila na Instagramu. I když k tomuto incidentu došlo již minulý týden, stále se objevují zprávy na podporu biatlonistek.

Foto: Instagram @abramova_olga1

Biatlonistka Olga Abramovová během jednoho ze závodů.

Článek

Minulou středu Ukrajinská biatlonová reprezentace na svých webových stránkách uvedla, že trojice závodnic ruského původu, konkrétně Olga Abramovová, Jekatěrina Bechová a Oksana Moskalenková, byla vyřazena z národního týmu. Oficiálním důvodem bylo prý „nesplnění stanovených kritérií," tím neoficiálním jejich původ a to, že všechny krátce po vypuknutí války odjely do Ruska.

S návratem do Ruska jim prý pomohl šéf ukrajinského biatlonu Volodomyr Brynzak, který poté rezignoval na svůj post. Jedna z vyloučených biatlonistek se rozhodla uvést informace na pravou míru skrze svůj Instagram. „Od prvních dnů války jsem kategoricky proti invazi na Ukrajinu!!!," začala svůj příspěvek Abramovová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ABRAMOVA OLGA (@abramova_olga1)

„Ve skutečnosti jsem 24. února byla na tréninkovém kempu v Sianky, ve Lvovské oblasti. Z důvodů, které jsem nemohla ovlivnit, jsem ho musela opustit a jet do Zakarpatské oblasti, odkud jsem překročila hranice s Maďarskem a odtud šla do Ruska, abych viděla svou rok a půl starou dceru," vysvětlovala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ABRAMOVA OLGA (@abramova_olga1)

Dále uvádí, že 10 let je občankou Ukrajiny a stejnou dobu byla členkou ukrajinské reprezentace a je na to hrdá. „A teď mě bolí srdce, když vidím všechny ty trpící lidi, nevinné oběti a miliony zničených osudů. Jsem zděšena, když sleduji, co se děje v Charkově a Černihivu, jak bylo zničeno lyžařské středisko, které bylo mým druhým domovem," pokračuje v emotivním příspěvku Abramovová.

„Ale proč teď, když naše země potřebuje jednotu a podporu, hledáme zrádce tam, kde žádní nejsou?" ptá se na závěr. Do vyloučených biatlonistek si před tímto vysvětlením „kopnul" i ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj. „Doufám, že už vás nikdy neuvidím na tréninkovém kempu nebo v soutěžích. Jeli jste do Ruska, tak tam zůstaňte," napsal. Přijde teď nějaká omluva?

Za Abramovovou se postavily její biatlonové kolegyně Valeria Dmytrenková, Anna Krivonosová, Naděžda Bielkinová, Julia Žuravoková a Kristina Dmitrenková, které napsaly otevřený dopis ministrovi sportu. "Díky jejím úspěchům ve Světovém poháru, IBU cupu či mistrovství světa několikrát vlála nad stupni ukrajinská vlajka. Opravdu můžeme trestat matku, která v kritickém okamžiku překročila hranici, aby viděla svého dítě?" ptají se.

Reklama

Související témata: