Hlavní obsah

Rychlý konec. Je to brutální, zlobí se biatlonista na svaz a rázně uzavřel kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude jinde by asi byl hvězdou. Ve své zemi ovšem Nor Aleksander Fjeld Andersen marně usiloval o udržení v rozšířeném reprezentačním výběru biatlonistů, a tak v návalu rozhořčení raději skončil. A není to úplně poklidný odchod.

Foto: Profimedia.cz

Nor Aleksander Fjeld Andersen na archivním snímku ze závodů v Ruhpoldingu z roku 2022.

Článek

Rozloučit se se závodním světem rozhodl po sedmi letech v profesionálním biatlonovém cirkusu. Doslova ho zmrazilo vyřazení z širší reprezentační skupiny. A o návrat se odmítl rvát. "Byl jsem v šoku, když ta zpráva přišla. Je to brutální. To, že mě vyhodili, pro mě bylo naprosto nečekané," popsal 26letý mladík v TV2 své pocity, když zjistil, že nebyl nominován do národního týmu. Nejen do elitního výběru, ale ani do béčka, ze kterého dostával příležitost i mezi nejlepšími.

Rozhodnutí ho zklamalo a bylo pro něj nečekané, protože v uplynulé sezoně dosáhl na výsledky, po nichž měl dojem, že patří vedle Johannese Thingnese Böa a spol.

„Sedíte s lidmi, hodnotí se sezona a o tři dny později, bez varování, najednou už nejste v týmu. máte padáka, aniž byste udělali něco špatného. Na něco takového se nelze připravit," postěžoval si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Aleksander Fjeld Andersen (@aleks_fa)

V minulé zimě v IBU Cupu skončil Andersen 17krát v top 10. Když dostal příležitost ve Světovém poháru v Östersundu ozdobil svou nominaci mimo jiné šestým místem v hromadném startu. Ale nestačí to nakonec ani na místo v norském B-týmu pro příští sezonu.

Rezignaci na vše viděl jako jediné řešení. "Nejdřív jsem to řekl blízkým. Bylo to zvláštní a bylo i pár slz. Ale na druhou stranu bylo také dobré rázně se rozhodnout. Bylo to těžké jaro s mnoha emocemi " řekl Andersen, jehož krok vyvolal vlny v celém norském týmu.

Jak odůvodňoval nezařazení Andersena do týmu manažer reprezentace Per Arne Botnan? "Chápu, že je zklamaný. Měl dost dobré výsledky, takže očekával, že to bude pokračovat. Ale byli tu někteří další s dobrými výsledky a my nemáme místo pro každého," poznamenal Botnan pro TV2 a obvinil Andersena z nedostatku bojovnosti. "Doufal jsem, že Aleks bude mít motivaci bojovat o návrat do týmu. Máme jedince jako jsou Erlend Bjøntegaard a Lars Helge Birkeland, kteří vsadili na sebe a vrátili se," připomněl Botnan, kterému podobné kvality u Andersena evidentně chybí.

Reklama

Související témata: