Hlavní obsah

Skvělá premiéra mladého esa a solidní výsledek. Češi ve štafetě sedmí

Aktualizováno

Solidní štafetový výkon předvedli čeští muži na Světovém poháru v biatlonu. Reprezentační kvarteto obsadilo ve finském Kontiolahti sedmé místo, i když Moravec na druhém úseku ztratil hůlku a Krupčík na třetím odvracel vleže nebezpečí trestného kola. Finišman Krčmář pak ve finiši uhájil pozici před úřadujícími mistry světa Francouzi. Triumf slavili Norové.

Foto: Antti Aimo-koivisto, Reuters

Johannes Thingnes Bö přivezl norskou štafetu v Kontiolahti do cíle na prvním místě.

Článek

Důvěru na první úsek dostal teprve 20letý Tomáš Mikyska, jenž zvládl při premiéře obě položky čistě, dokonce bez dobíjení. „Snažil jsem se to rozumně rozjet a každou ránu vypilovat. Na stojce jsem byl hodně nervózní, ale dopadlo to dobře," říkal pro Českou televizi. Moravec při svém 388. startu ve Světovém poháru, což je nový český rekord, přebíral štafetu jako sedmý.

Šestatřicetiletý biatlonista byl perfektní na střelnici, kde vůbec nepotřeboval náhradní náboje a dařilo se mu i na lyžích. Vytáhl se už na druhé místo, jenže kilometr a půl před koncem druhého úseku před stoupáním ztratil hůlku a ještě škobrtnul, ztratil zhruba patnáct vteřin a kontakt s úplnou špičkou. „Stalo se mi něco takového poprvé v životě, při odrazu mi zůstalo jen poutko hole v ruce. Pak jsem se ještě málem vymáznul a úplně vypadl z rytmu," připustil do kamery Moravec.

Foto: Antti Aimo-koivisto, Reuters

Šatafeta norských biatlonistů po triumfu v Kontiolahti.

Krupčík ztrácel v běhu i na střelbě

Kritický byl pro českou štafetu třetí úsek, kde Tomáš Krupčík ztratil v běhu minutu na nejlepší a k tomu se ještě hodně trápil na střelnici. Dobíjel na obou položkách, vleže dokonce spotřeboval všechny tři náhradní náboje. Byl to pro reprezentační kvartet pád až na desátou příčku, ale finišman Michal Krčmář se postaral o výrazné zlepšení umístění.

Norové vedli hned od začátku před Němci, které ale o stříbro připravil skvělý Samuelsson na závěrečném úseku. Krčmář měl třetí nejlepší běžecký čas ze všech finišmanů, předčili ho jen zmíněný Švéd a lídr světového poháru Johannes Thingnes Boe.

Světový pohár biatlonistů v Kontiolahti - štafeta mužů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, Christiansen, T. Boe, J. Boe) 1:16:21,0 (0+9)
2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) + 39,2 (0+10)
3. Německo (Lesser, Rees, Peiffer, Doll) +51,7 (0+9)
4. Rusko (Jelisejev, Babikov, Latypov, Loginov) +1:08,0 (0+7)
5. Itálie (Bionaz, Hofer, Bormolini, Windisch) +1:37,0 (0+8)
6. Rakousko (Komatz, Eder, Leitner, Eberhard) +1:46,9 (0+10)
7. Česko (Mikyska, Moravec, Krupčík, Krčmář) +1:50,5 (0+6)
SP v biatlonu v Kontiolahti
12:45, Štafeta mužů

Reklama

Související témata: