Hlavní obsah

Slzy nešlo zastavit. Končím, oznámila opora švédské biatlonové reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své rozhodnutí před svými kolegyněmi celou sezonu tajila. Když ale šla po skončení biatlonového šampionátu v Novém Městě na Moravě s pravdou ven, vyvolala její slova velké dojetí. Stálice švédské biatlonové reprezentace Mona Brorssonová oznámila, že tohle bylo její poslední MS a po konci této sezony kariéru definitivně uzavře.

SESTŘIH: Závod biatlonistek s hromadným startem na MSVideo: Česká televize

 
Článek

MS v Novém Městě na Moravě

Na velké medaile to v individuálních závodech nikdy nedotáhla, ale ze štafet má olympijské zlato i stříbro a jednu stříbrnou medaili si odvezla i z domácího MS v Östersundu. Před deseti lety také vybojovala zlato ve sprintu na méně prestižním mistrovství Evropy právě v Novém Městě na Moravě.

„Přijde mi to jako neskutečné, že něco takového říkám nahlas. Potřebovala jsem to sama takhle veřejně říct, abych si to naplno uvědomila. Ale čas se naplnil. Mám za sebou dlouhou a úžasnou kariéru. Já a biatlon jsme si prošly vším a dospěla jsem k závěru, že naše cesty se rozejdou,“ řekla na kameru serveru Aftonbladet Brorssonová.

„Je to čistě jen moje rozhodnutí. Opouštím tenhle sport s optimismem, není v tom žádný smutek. I když jsem nedosáhla na všechny cíle, které jsem chtěla. Biatlon mi dal ale mnohem víc. Dal mi vlastně všechno. Mám v něm druhou rodinu, ty nejlepší přátele a také jsem se toho spoustu dozvěděla o sobě samotné. Také jsem v něm našla lásku svého života (specialistu na lyžařské vosky Gustava Larssona). Nemůžu už žádat víc,“ pokračovala.

A přiznala, že tohle klíčové rozhodnutí udělala už loni v létě, ale až dosud ho téměř přede všemi tajila. Věděly o něm jen dvě osoby, její partner a trenér Johannnes Lukas.

„Chtěla jsem zůstat soustředěná a dělat správné věci. Tohle je hodně emocionální. Teď stačí, abych se podívala na ostatní holky a začnu jít do kolen. Nemohla jsem to oznámit dřív. Teď ale nastal ten správný čas,“ vysvětlovala.

Slzám se po zveřejnění svého rozhodnutí stěží ubránila nejen ona, ale i její kolegyně z národního týmu. „Mona tu byla od mých začátků. Bude nám hodně chybět. Je hezké, že si tohle rozhodnutí mohla udělat o své vůli, bude to hezký konec fantastické kariéry,“ komentovala novinku parťačka Hanna Öbergová

„Mona nás všechny držela pohromadě, pro tenhle tým znamená hrozně moc. Stejně jako pro mě osobně,“ přidala se Anna Magnussonová. „Co Mona znamenala pro ženskou reprezentaci, to se jen těžko popisuje. Bude moc chybět,“ dodala Elvira Öbergová.

MS v Novém Městě na Moravě

Brorrsonová debutovala v SP v roce 2013, v individuálních závodech se v něm dostala dvakrát na pódium. Na uplynulém MS na Vysočině si připsala nejlepší umístění ve vytrvalostním závodě, v němž skončila devátá. Na šampionátu na sebe také nechtěně upozornila, když ve stíhacím závodě obkroužila o jedno trestné kolo víc, než musela.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.