Hlavní obsah

Smíšená štafeta doma sedmá, přes trestné kolo a patnáct dobíjení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká smíšená štafeta biatlonistů při Světového poháru v Novém Městě na Moravě obsadila solidní sedmé místo, i když Michal Krčmář musel na třetím úseku na trestné kolo a celkově domácí kvarteto patnáctkrát dobíjelo. Z prvenství se radovala Francie, byť některé hvězdy nechali odpočívat. Na stupně vítězů šlo i Švédsko a hodně oslabené Norsko.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Za Francii finišující Fabien Claude.

Článek

Tereza Voborníková musela při ležce dvakrát dobíjet, což ji poslalo až na 12. místo se ztrátou 23 vteřin. Šest štafet v čele s Itálií nepotřebovalo vůbec náhradní náboj. Úvodní členka českého mixu pak ve druhé položce dobíjela dokonce třikrát.

V běhu se snažila své postavení vylepšit. Nicméně předávala desátá s odstupem téměř minutu na vedoucí Itálii. „Od začátku se drželo dost ostré tempo a měla jsem pocit, že mi ani lyže nejely. Na střelnici jsem se prala s větrem, cvakala s mířidly, ale nebylo to asi dost," prozradila Voborníková.

Pád Comolaové na začátku druhého úseku ale dostal do čela Francii s Norskem. Davidová odstřílela vleže perfektně, na pět ran. Přestože zůstala desátá, dělilo ji už jen dvacet vteřin od třetího Švýcarska. Potlučená Italka se propadala pořadím, před druhou střelbu až za Česko.

Davidová při stojce musela využít dva náhradní náboje, střelnici opouštěla osmá a na stejné pozici, ale ztráta na medailové pozice se nijak nezvětšila. „Na rozbité trati jsem se dost bořila a měla starosti sama se sebou," vykládala. Za Norsko a Francii se mezitím prodralo už Švédsko zásluhou H. Öbergové.

Když se role ujali muži, Ponsiluoma bleskově vytáhl švédskou štafetu do čela před Dalea. Krčmář jel v kontaktu se sedmým Rakouskem, jenže při změně větrných podmínek neustál ležku a musel přes využití všech rezervních nábojů na trestné kolo. Česko tak kleslo na devátou příčku, a hlavně přišlo o kontakt se špičkou. Ztráta na nejlepší byla téměř půldruhé minuty.

Čistá stojka v podání Perrota dostala Francii do čela. Švéd na něj ale sjel od střelnice téměř dvacet sekund. Michal Krčmář dobíjel jen jednou a při chybách soupeřů před sebou vrátil reprezentaci do boje o sedmé místo. „Při ležce jsem se ztratil ve větru. Asi jsem to řešil až moc, nezvládl jsem se tam správně orientovat. Zbytek úseku jsem se to už jen snažil napravit, jel jsem, co to šlo," vykládal český biatlonista, jenž měl pátý běžecký čas.

Na posledním úseku se rvali o prvenství Claude a Samuelsson. Mikyska přijížděl k první zastávce na střelnici společně s Giacomelem z Itálie a oba jeli jen těsně za sedmým Švýcarskem. Po dvojím dobití finišmana vleže se Česko dostalo na osmé místo, před sebou měl jen šest sekund Rakousko vracející se z trestného kola.

Bezchybná střela v podání Francouze byla klíčem k prvenství jeho smíšené štafety. Švédové i přes častá dobíjení kontrolovali druhou příčku. Když pak selhal poslední člen do té doby na střelnici výtečné Ukrajiny, otevřela se cesta ke třetímu místu Norska.

Mikyska přes dva rezervní náboje při stojce zůstal ve hře o sedmé místo a taky ho získal, když v závěrečném kopci utrhl Rakušana. „Řekl jsem si, že do toho půjdu s čistou hlavou a naperu tam, co v sobě mám. Divácká atmosféra byla úžasná, takový zážitek nás nakopne do zbytku sezony," mínil český finišman.

Světový pohár v biatlonu - smíšená štafeta v Novém Městě na Moravě
1. Francie (Jeanmonnotová, Colombová, Perrot, F. Claude) 1:06:32,3 (0+7)
2. Švédsko (Magnussonová, H. Öbergová, Ponsiluoma, Samuelsson) +33,6 (0+18)
3. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Dale, Strömsheim) +38,3 (0+16)
4. Německo (Hettichová-Walzová, Voigtová, Nawrath, Doll) +1:07,7 (1+13)
5. Itálie (Vittozziová, Comolaová, Bionaz, Giacomel) +1:13,3 (0+6)
6. Ukrajina (Džimová, Bilosjuková, Pryma, Dudčenko) +1:35,5 (1+8)
7. Česko (Voborníková, Davidová, Krčmář, Mikyska) +2:05,4 (1+15)
8. Rakousko (Gandlerová, Steinerová, Komatz, Lemmerer) +2:14,2 (1+7)

Reklama

Související témata: