Hlavní obsah

Smutné, moc smutné! Biatlonista Samuelsson je ostře proti návratu ruských sportovců

Od tohoto týdne mohou ruští a běloruští sportovci znovu doufat ve start na olympijských hrách 2024 v Paříži. Ukrajina v takovém případě okamžitě pohrozila bojkotem her a rozhodnutí MOV podrobila tvrdé kritice i například biatlonová hvězda Sebastian Samuelsson. Švédský olympijský vítěz z Pchjongčchangu ve štafetě označil snahy MOV za velkou chybu.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Samuelsson na trati sprintu během SP v Pokljuce.

Článek

„Nepřekvapuje mě to, ale myslím, že jde o smutné, opravdu smutné pochybení. Vyloučení sportovců obou zemí stále považuji za správné rozhodnutí. V době pokračující války neexistuje nic, co by aktuální postoj MOV ospravedlnilo," uvedl 25letý vicemistr světa v rozhovoru pro deník Expressen.

Po loňské invazi na Ukrajinu vyloučila většina sportovních federací ruské a běloruské reprezentanty ze svých soutěží, MOV se však snaží najít cestu, jak jim umožnit účast na hrách. Podle středečního rozhodnutí nejvyššího olympijského orgánu by ruští a běloruští sportovci mohli startovat v soutěžích organizovaných asijským olympijským výborem. To by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace.

MOV by reprezentanty Ruska a Běloruska rád na olympiádě viděl jako neutrální sportovce. I v kvalifikacích by měli startovat bez státních symbolů, jako jsou vlajky či hymny. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se důrazně vyslovil proti návratu Ruska na mezinárodní scénu, například švédská lyžařská ikona Pernilla Wibergová verdikt MOV přivítala.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson na trati v Pokljuce.

„Je to krok správným směrem, ostatně MOV už kritizovala i Organizace spojených národů, protože vyloučení sportovců porušuje lidská práva. Jsem zastánkyní striktního oddělení sportu a politiky," nechala se slyšet dvojnásobná olympijská šampionka.

Argument, že sport a politiku nelze spojovat dohromady, je však podle Samuelssona nesmyslný. „Samozřejmě, Pernilla si může myslet, co chce, a nedomnívám se, že tento názor sdílí sama, ale pro mě je velmi naivní věřit, že sport a politika spolu nesouvisejí. Koneckonců, bylo to jasně vidět i loni na fotbalovém šampionátu v Kataru," připomněl konání MS, jež bylo přiděleno arabské zemi za kontroverzních okolností v roce 2010 a od té doby bylo prakticky neustále terčem kritiky, mimo jiné i kvůli opakovanému porušování lidských práv.

Reklama

Související témata: