Hlavní obsah

Strašné. Pro mě velké překvapení, kritizuje Björndalen na MS v biatlonu Němce a Francouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když norský biatlonový tým oznámil nominaci na závod smíšených štafet, bylo jasné, že cokoliv jiného než zlato pro pár Johannes Thingnes Bö, Marte Olsbuová Röiselandová by ve čtvrtečním klání na MS v Oberhofu bylo překvapením. O to větší pozdvižení vyvolalo složení některých jiných silných týmů.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Norští biatlonisté Johannes Thingnes Bö, Marte Olsbuová Röiselandová se radují ze zlata v závodu smíšených štafet dvojic

Článek

„Jsem velmi překvapený, oni nasazují své C-týmy. To je strašné" nechápal logiku reprezentací Německa a Francie, které ve čtvrtek ani zdaleka nenasadily do smíšených dvojic největší jména, legendární norský biatlonista v roli experta televize TV 2 Ole Einar Björndalen.

Francie s Německem tak v podstatě dobrovolně vyklidily pozice, kterých se rádi ujali stříbrní Rakušané a bronzoví Italové.

I obě nejlepší české závodnice na MS Markéta Davidová a Tereza Voborníková se netajily tím, že se zrovna do této disciplíny úplně nehrnou. Volba nakonec padla na mladší Voborníkovou. Její dvojice s Michalem Krčmářem však ani zdaleka nedokázala využít oslabení nejlepších konkurentů a skončila až na 14. místě, když se před ně dostaly třeba i štafety Moldávie a Estonska.

„Francouzi dali dopředu jasně najevo, že nebudou nasazovat ty nejlepší, prý kvůli tomu, že to není olympijská disciplína. A to i přesto, že už dříve na MS závod s Julií Simonovou a Antoninem Guigonnatem vyhráli," glosoval téma ve studiu Björndalen.

„I Němci nasadili svoje céčko, přitom jde o mistrovství světa na jejich půdě. Když se největší motor celého mezinárodního biatlonu vyse*e na smíšenou štafetu dvojic, tak dalším krokem asi bude, že nenastoupí vůbec. Němci tím nepřímo říkají, že tenhle závod je zbytečný. Je to pro mě velmi překvapující. Přijde se na jejich půdě podívat 15 tisíc fanoušků a v nejsilnější sestavě by měli téměř jistou medaili," divil se jeden z nejlepších biatlonistů všech dob.

Domácí pár Sophia Schneiderová a Philipp Nawrath nakonec obsadil šestou příčku, Francouzi ve složení Lou Jeanmonnotová, Fabien Claude byli pátí.

Čtvrtou příčku vybojovali Švédové, kteří však narozdíl od Němců a Francouzů nasadili medailisty z předchozího průběhu MS Hannu Öbergovou a Sebastiana Samuelssona.

„Cílem účasti na MS by mělo přeci být získat co nejvíce medailí. Proto třeba my i Norové nasazujeme nejlepší závodníky. Plánům ostatních moc nerozumím. Je to mistrovství světa, tak by měli závodit ti nejlepší," uvedl pro TV 2 šéf švédské reprezentace Johannes Lukas.

„I my v Norsku jsem se poučili, protože když se zavedly v roce 2007 smíšené štafety, tak jsme taky nenasazovali nejlepší závodníky. Teď už víme, že to byla chyba. Když se zavede nový závod, je to vždy nějaká evoluce toho sportu. Pokud ne, tak by se měla nastolit otázka, jestli se tahle soutěž prostě nehodí do programu. Na šampionátu jsou čtyři štafetové závod. Je to příliš? Pro Němce a Francouze evidentně ano," dodal Björndalen.

Reklama