Hlavní obsah

Švýcarská biatlonistka Häckiová bojuje s poruchami příjmu potravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světovém poháru debutovala jako 19letá a už několik roků patří mezi širší elitu. Do absolutní špičky však dvojnásobná stříbrná medailistka z MS juniorů v roce 2016 dosud nepronikla, brzdou v jejím vývoji jsou i zdravotní komplikace. Šestadvacetiletá švýcarská biatlonistka Lena Häckiová trpí těžkými poruchami příjmu potravy, jak přiznala v interview pro Luzerner Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská biatlonistka Lena Häckiová na trati závodu SP v Oberhofu.

Článek

Odhalením problémů s příjmem potravy, s nimiž se během své kariéry potýkala i někdejší úspěšná česká biatlonistka Gabriela Soukalová, chce Häckiová povzbudit a apelovat na ostatní. „Je nás hodně. Doufám, že se nám někdy povede přesvědčit trenéry, aby v rámci zvyšování výkonnosti svěřenců nenutili okamžitě mladé závodníky zásadně regulovat jejich tělesnou hmotnost. Může to mít hrozné následky," uvedla Häckiová.

Rodačka z Engelbergu se svou tělesnou konstitucí odlišuje od většiny startovního pole. Začarovaný kruh u ní začal v době, kdy jí trenér doporučil zhubnout, aby splnila „biatlonovou normu." Snažila se vyhovět, ale dostala se do fáze, kdy období hladovění vystřídalo záchvatovité přejídání. „Následovaly deprese a pocity viny, váha extrémně kolísala. Chcete ze této závislosti zbavit, ale nemůžete žít úplně bez jídla," popsala svůj boj s bulimií.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Problémy s poruchami příjmu potravy během kariéry přiznala ve své biografii také hvězdná česká biatlonistka Gabriela Soukalová.

Podle Häckiové je důležité se přestat obviňovat a uvědomit si, že jde o nemoc. Až do loňského roku jakoukoli lékařskou pomoc odmítala, pak se ale na jaře svěřila do rukou odborníků na psychiatrii a už registruje první známky úspěchu:

„Zjištění, že existuje pomoc, ještě neznamená, že se vše najednou ze dne na den zlepší. Pořád mám někde vzadu v hlavě myšlenku, že jako hubenější bych byla i rychlejší. Ale prioritou jednoznačně je, abych dosáhla zdravých stravovacích návyků. Všechno ostatní přijde potom."

Reklama