Hlavní obsah

Budoucnost českého biatlonu. Mladý pár o svém špičkování, vzorech i pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou mladí, perspektivní, ambiciózní a nebojí se podpořit správnou věc. Biatlonisté Mikuláš Karlík a Tereza Voborníková mají našlápnuto k tomu, aby navázali na velké české úspěchy minulých let. V podcastu Mixzóna mluvili o svých začátcích, olympijské premiéře i o tom, v čem jim pomáhá, když můžou být před závody spolu.

Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík o své střelbě i společné smíšené štafetě dvojic.

 
Článek

Karlík získal vloni na juniorském mistrovství světa dvě medaile, Voborníková si letošní šampionát této kategorie podmanila hned třemi, z toho dvěma zlatými. A to do amerického Soldier Hollow cestovala rovnou z Pekingu, kde si oba odbyli olympijskou premiéru.

Dvaadvacetiletý Karlík na ní předváděl své nejlepší závody sezony, o ještě lepší olympijské výsledky ho připravila jeho tradiční bolest, slabší střelba. „Vždycky si z nás dělají srandu, že mám Mikuláše naučit střílet,“ usmívá se o rok mladší Voborníková, byť ani ona nebyla se svými výkony na střelnici letos úplně spokojená. „Bývám hrozně nervózní,“ přiznává.

Od stresu jí ale pomáhá právě přítomnost jejího partnera a letos přes zimu spolu mohli trávit dost času, když si oba vybojovali stabilní místa ve Světovém poháru. „Většinu času trávíme v bublině při závodech nebo trénincích s ostatníma klukama, tak je hrozně příjemné, když je tam pak s vámi i někdo takhle blízký,“ pochvaluje si Karlík.

Oba ale byli přes svůj mladý věk hodně aktivní i v podpoře Ukrajiny po ruské vojenské agresi. Fotografie Voborníkové s nápisem „Pray for Ukraine“ při vyhlašování juniorského mistrovství světa obletěly (nejen) biatlonový svět. „Ohlasů bylo dost i na Instagramu, byla jsem ráda, že se to šířilo i skrz tu mladší generaci,“ přiznává.

Její partner stál zase u zrodu aukce části olympijského vybavení, jejíž zhruba dvousettisícový výtěžek získala rodina mladého ukrajinského biatlonisty Jevhena Malyševa, jenž zemřel při obraně své země.

V Mixzóně ale mluvili také o svých plánech na příští sezonu i o tom, proč Karlík tak rád připomíná jejich zatím jediné společné vystoupení ve smíšené štafetě dvojic.

Reklama

Související témata: