Hlavní obsah

Tvrdá premiéra. Zkušenost to je, i když hořká, přiznal český biatlonový talent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to olympijský křest ohněm, byť teploty v Čang-ťia-kchou připomínaly spíše mrazák. Dvaadvacetiletý Mikuláš Karlík si premiéru pod pěti kruhy odbyl jako člen české smíšené štafety, která dojela dvanáctá, a nebyl to debut, na který by biatlonový talent vzpomínal s nadšením.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Biatlonista Mikuláš Karlík během olympijského závodu smíšených štafet

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) – Měl na svědomí všechna tři česká trestná kola. I bez nich by po protrápeném úseku Markéty Davidové zřejmě české kvarteto o stupně vítězů nebojovalo, ale tím se dvaadvacetiletý Karlík neutěšoval. „Nepočítal jsem, že se budu na střelnici takhle trápit," přiznal juniorský vicemistr ve sprintu.

Se střelbou občas bojuje, ale mužský trenér Ondřej Rybář ho do štafety vybral na úkor Jakuba Štvrteckého kvůli schopnosti střílet rychle. Jenže ani to mu úplně nevyšlo. „Na nástřelu byl enormní vítr. Ale v závodě foukalo o dost míň a já na to nedokázal zareagovat," vyčítal si.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Mikuláš Karlík při střelbě.

„Trochu jsem se ztratil ve cvakání. Nevěděl jsem, kde na tom terči jsem, cvakal jsem tam a zpátky, což je nejhorší. Ztratil jsem čas, a ještě nedobil ani jednu ránu. Mrzí mě to," zpytoval svědomí Karlík, po němž zůstaly dva nesestřelené terče po střelbě v leže a jeden po stojce. „Přitom v tréninku i při nástřelu to vypadalo dobře," pokrčil rameny.

Hrála roli i nervozita z olympijské premiéry? „Ani bych neřekl," zakroutil hlavou. „Na trati to byl slušný výkon, nepřipadal jsem si ani nijak udýchaný," líčil Karlík, jenž se dlouho držel se Švýcarem Benjaminem Wegerem, ale nakonec Michalu Krčmářovi předával až jako čtrnáctý. „Mrzí mě ta střelba, byl jsem trochu ztracený a naštvaný," přiznával.

Zkušenost ze smíšené štafety ale může využít v dalších závodech, v Pekingu jich zbývá ještě dost. „Snad mi to pomůže a budu vědět, jak s větrem na střelnici naložit doufá. Zkušenost to je, i když trochu hořká," hodnotil Karlík.

Reklama

Související témata: