Hlavní obsah

Usmívala se, mávala. Davidová uklidnila hlavu a musela se pochválit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když kamery na velkoplošné obrazovce ukázaly, že se blíží na stadion, hluk ve Vysočina areně nabíral na decibelech. Markéta Davidová si ve stíhačce na mistrovství světa polepšila o osm míst a devátou příčkou obstarala zatím nejlepší český výsledek na šampionátu. Cílovou rovinku si tak mohla naplno užít.

Jsem ráda, že se to obešlo bez dvojchyb na střelnici, byla spokojená Markéta Davidová. Ve volném dni si chce vyčistit hlavuVideo: Sport.cz

 
Článek

11/2_MS Biatlon

Úsměv od ucha k uchu, pozdravy fanouškům. „Myslím, že takhle jsem si to naposledy užila také tady v Novém Městě, kdy přede mnou ani za mnou také nikdo nejel,“ vzpomínala na loňský Světový pohár, kdy finišovala ve stíhačce osmá.

Fanoušky, kteří na zaplněných tribunách postávali i v hustém dešti, odměnila pozitivním zážitkem, jakých se jim zatím na šampionátu moc nedostávalo.

„Jsou neskuteční. Samozřejmě jsem ráda za elitní desítku, ale myslím, že by křičeli úplně stejně, kdybych dojížděla někde vzadu,“ oceňovala Davidová, která byla v cíli o necelé dvě a půl minuty za Francouzkou Julií Simonovou. Ta svůj třetí start na šampionátu proměnila ve třetí zlato.

Stíhačka žen na 10 kilometrůVideo: Česká televize

Na vrcholné akci zaznamenala svůj zatím nejlepší výsledek ze stíhačky. V neděli se posouvala vpřed díky kvalitní střelbě, z dvaceti ran minula jen dvě. Kontaktní závody jí sedí, ve všech se v aktuální sezoně posunula, v posledním při Světovém poháru v Ruhpoldingu dokonce o 36 míst.

„Na druhou stranu jsem většinou závodila z míst, kde víte, že s tím už moc neuděláte, takže hlava je také trochu klidnější,“ připomněla 27letá biatlonistka.

Déšť ani nezdary českého týmu je neodradí. Fanoušci věrně povzbuzují domácí biatlonisty a stále jim věří! Video: Sport.cz

A klid se pochopitelně hodí zejména na střelnici. „Ve sprintu jsem se nechala rozhodit, když jsem netrefila jednu ránu vestoje, už jsem se nedokázala soustředit na zbytek a přidala další chybu. Na to jsem si teď dávala pozor. Musím se pochválit, že jsem to zvládla,“ uznala.

Na trati ale stejně jako třeba Michal Krčmář viděla, že lyže českých závodníků v konkurenci největších velmocí současnosti ztrácejí. „Měla jsem docela přímý kontakt, jak jsem jela s Francouzkou a Norkou, a znát to je. Ale celou sezonu, nejen tady,“ viděla. A mokrý těžký sníh dá pochopitelně zabrat ještě víc.

Posun do patnáctky je pro mě neuvěřitelnej. Byl to přesně ten závod, který sednul, pochvalovala si Tereza VoborníkováVideo: Sport.cz

„Jak jsou teď vosky bez fluoru, když je taková podmínka, lyže zpomalují. Trať není úplně skvělá; když do toho týden prší, tak je to prostě mokré,“ hodnotila podklad.

Nedělním výsledkem se výrazně přiblížila k jistotě startu s hromadným závodem na závěr šampionátu. „Byla bych ráda. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych o něj musela bojovat,“ připomněla svoji stabilitu na vrcholných akcích.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.