Hlavní obsah

Už nemusí bojovat. Norský biatlonový hrdina o triumf nepřijde

Se zdravotními problémy a absencí v závodě si nemusí dělat žádné starosti. Je rozhodnuto. Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö už je jistým vítězem Světového poháru. Druhý muž pořadí Sturla Holm Laegreid ztratil kvůli koronaviru šanci ho předstihnout.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Johannes Thingnes Bö z Norska v Novém Městě na Moravě na trati stíhačky.

Článek

Nákaza dělá potíže v závěru seriálu v celém norském týmu. V Novém Městě onemocněl i Bö. Mimo hru se před pokračováním seriálu ve Švédsku ocitl i celkově druhý Laegreid, který tak už ve zbylých závodech nemůže ani teoreticky svého kolegu v celkové klasifikaci předstihnout.

Laegreidovu neúčast ve čtvrtečním závodu potvrdil agentuře AFP mluvčí Norské biatlonové federace. "Cítí se dobře, ale raději počká minimálně do neděle," řekl. V neděli se v Östersundu jede závod s hromadným startem.

Laegreid se nakazil ještě před závody Světového poháru v Novém Městě na Moravě a na Vysočině nestartoval. Bö vyhrál v Novém Městě sprint i stíhačku, před níž byl také pozitivně testován na covid-19, stejně jako jeho bratr Tarjei. Sourozenci ve vytrvalostním závodu v Östersundu ani v sobotní štafetě stejně jako Laegreid startovat nebudou a také oni se zapojí nejdříve v neděli.

Devětadvacetiletý Bö, pětinásobný mistr světa z únorového šampionátu v Oberhofu, má v čele pořadí před Laegreidem náskok 399 bodů. Po čtvrtku už jich bude k dispozici jen 360, a vzhledem k tomu, že se po změně pravidel na rozdíl od minulých let nebudou škrtat nejhorší výsledky, je Böův triumf jistý.

Oficiální potvrzení jeho celkového triumfu už bylo pouze formalitou. Z šestnácti individuálních závodů v SP vyhrál třináct a pouze jednou chyběl na stupních vítězů, hned v prvním závodu sezony v listopadu v Kontiolahti.

Světový pohár už mladší z bratrské dvojice Böových vyhrál v letech 2019-2021. Čtvrtým triumfem se v historické tabulce dotáhl na Francouze Raphaëla Poiréeho a Franka Ullricha z někdejší NDR. Více velkých křišťálových glóbů mají jen Nor Ole Einar Björndalen a Švédka Magdalena Forsbergová (oba 6) a francouzský rekordman Martin Fourcade (7).

Reklama

Související témata:
Pořadí