Hlavní obsah

Biatlonová naděje dělá radost sousedům, rychle zabodovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z rozpaků je velké očekávání a naděje. Slovenská biatlonová mizérie po odchodech osvědčených jmen nemusí být tak hrozivá, jak to vypadalo. Ženský biatlon u našich sousedů dokonce má talent, jaký možná ještě neměl, minimálně o střelbě to platí určitě. Věkem stále ještě juniorka, jednadvacetiletá Ema Kapustová, bodovala už ve svém pátém startu ve Světovém poháru. Ještě více může fanoušky těšit, že rodačka z Revúce je v tuto chvíli druhá nejlepší biatlonová střelkyně v seriálu.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenská reprezentantka Ema Kapustová.

Článek

Minulé měsíce z pohledu nadějí nedopřávaly sousedům mnoho optimismu. Paulína Bátovská Fialková kvůli těhotenství přerušila kariéru, její sestra Ivona skončila definitivně, mnohými očekávaný totální propad - či dokonce jakési temno - ale nenastaly! Stará se o to nejmladší členka týmu, s jejíž účastí ve SP se původně snad ani moc nepočítalo. Když na domácím MS v letním biatlonu získala dvě stříbrné medaile, uvedla, že SP žen pro ni zatím není prioritou. Jenže do seriálu už rázně vkročila.

Žádná Slovenka kromě Anastasie Kuzminové nebodovala už při svém pátém startu ve SP. ´Fialky´ čekaly na body roky, Paulína dva a Ivona tři, připomíná cas.sk. Kapustové bodový zisk je samozřejmě skromný, zatím brala 13 bodů za 28. místo ve stíhacím závodě v Lenzerheide. „Jsem velmi spokojená. Ještě před dvěma týdny bych neřekla, že to takhle dopadne,“ citují ji slovenská média.

V běhu se podle nich lepší, ale především čistá střelba ji vytáhla ve víkendové stíhačce nahoru. Do ní se kvalifikovala ve čtvrtek, v den svých 21. narozenin, 41. místem ve sprintu, tedy první nebodovanou pozicí. Ve stíhačce se pak zařadila mezi pouhé tři čistě střílející závodnice.

Kdyby se srovnávaly časy samotného stíhacího závodu, byla by 14. nejlepší. „Na střelnici jsem šla na jistotu, i když to nebylo jednoduché, od rána jsem neměla úplně nejlepší pocit, protože jsem toho měla docela dost a těžko se mi i rozhýbávalo. Bylo pro mě náročné se zkoncentrovat. Dala jsem do toho všechno, co jsem ještě v sobě měla. Jsem ráda, že můžu jet domů na Vánoce s tak dobrým pocitem,“ hodnotila Kapustová.

Cas.sk též připomíná, že zatímco slavná Kuzminová zastřílela čtyřpoložkový závod čistě až v úplném závěru kariéry, Kapustová to dokázala už v jejím začátku. „Věděla jsem, že když předvedu to, na co mám, čtyři nuly nejsou pro mě nedosažitelné, protože jsem je v mládeži dala už vícekrát,“ uvedla závodnice, která je věkem jednou z mála juniorek v poli, přesto je podle střeleckých parametrů druhou nejlepší střelkyní ze všech. Podle procentuální úspěšnosti je před ní jen Němka Franziska Preussová.

Nejlepší střelkyně sezóny
1. Preussová (Něm.) 94,6 %
2. Ema Kapustová (SR) 93,8 %
3. Vanessa Voigtová (Něm.) 93,3 %
3. Anna Weidelová (Něm.) 93,3 %
5. Lisa Vittozziová (It.) 92,8 %

Co s během? Kapustovou i jejího trenéra Martina Otčenáše čeká dost práce. „Nejsem ještě na běžeckém vrcholu, vidím, v čem ztrácím. Ale pracujeme na tom, abych se zlepšovala,“ dodala.

Související témata: