Hlavní obsah

Hvězdný norský biatlonista vystřelil na hotelu. Je to špatné, vysvětloval v slzách průšvih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závod biatlonistů s hromadným startem na závěr zastávky Světového poháru ve švýcarském Lenzerheide skončil absolutním triumfem Norů, kteří obsadili kompletní stupně vítězů a do elitní šestky se jich vměstnalo hned pět. Leč jedno hvězdné norské jméno ve startovním poli úplně chybělo. Sturla Holm Laegreid byl totiž diskvalifikován už před závodem poté, co vystřelil z pušky v hotelu.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Norský biatlonista Sturla Holm Laegreid byl po výstřelu na hotelu diskvalifikován ze závodu s hromadným startem.

Článek

„Teď je to pro mě hodně těžké,“ soukal ze sebe při rozhovoru pro NRK, při němž se neubránil slzám. Hotelový incident začaly vyšetřovat jak biatlonová unie IBU, tak švýcarská policie. 26letý rodák z Baerumu strávil vysvětlováním na policii několik hodin.

Výstřel vyšel z jeho pušky omylem při suchém tréninku se zbraní, který tentokrát výjimečně provozoval na hotelu. Při náhodném výstřelu naštěstí nebyl nikdo zraněn. Incident se odehrál už v pátek. Se svojí následnou diskvalifikací pro nedělní závod souhlasil.

„Je to smutné. Fakt špatné, když se něco takového stane, ale je to správné. Děláme sport, který může potenciálně někoho připravit o život, takže na bezpečnost se musí uplatňovat ta nejpřísnější pravidla. Teď tedy musím nést následky toho, co jsem udělal,“ vysvětloval Laegreid.

Olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa dělal svoji rutinu jako obvykle. „Jenže rozdíl byl v tom, že jsme nafasovali zásobníky na hotelu, a ne v buňce jako obvykle. Normálně děláme suchý trénink v prostoru pro to určeném proti zdi, ale teď jsem ho absolvoval na hotelu,“ uvedl Laegreid.

„Strávil jsem na policii pár hodin. Sepsali jsme zprávu, udělali veškeré formality a papírování. Říkali mi, že to nejspíš pro mě žádné další následky mít nebude,“ dodal biatlonista.

„Bydleli jsme velmi blízko stadionu. Normální procedura je, že závodníci dostanou startovní číslo a zásobníky v buňce a vše si chystají tam, než jdou na stadion. Teď přišel návrh, že by mohli nafasovat číslo a náboje už na hotelu a nemuseli už do buňky. Odteď už to ale dělat nebudeme,“ vysvětlil sportovní ředitel Norů Per Arne Botnan.

Reklama

Související témata: