Hlavní obsah

Ženy zlepšily postavení smíšené štafety, ale boj o osmičku Charvátové nevyšel

Pokljuka/Praha
Aktualizováno

Až 11. místo obsadila česká smíšená štafeta v úvodním závodě biatlonového mistrovství světa v Pokljuce. První polovina se mužům moc nevyvedla, na třetím úseku ale zářila Markéta Davidová a finišující Lucie Charvátová sváděla v závěrečné střelecké položce boj o osmičku. Bohužel se tím nechala rozhodit, šla na dvě trestná kola a cílem projela reprezentační štafeta jedenáctá. Potřetí za sebou získalo zlato z této disciplíny Norsko, překvapením je rakouské stříbro, jehož základ byl v pouhých dvou dobíjeních. Finiš o bronz zvládlo lépe Švédsko než Ukrajina.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Členové norské smíšené štafety se radují z obhajoby zlata na MS v Pokljuce.

Článek

Štafetu rozbíhající Ondřej Moravec měl bohužel hned při první položce velký problém při dobití náhradního náboje, čímž se zdržel na střelnici daleko víc, než bylo nutné. „Dával jsem ho tam nadvakrát, děsně mi to trvalo," líčil zklamaně český biatlonista.

Jednu chybičku udělal i na stojce a nabral minutovou ztrátu na nejlepší. „Moc pozitivního na svém výkonu nenajdu," připustil Moravec, jemuž na měkké trati hlavně nesedělo běžecké tempo, které nasadili v čele uhánějící Nor Lägreid s Jacquelinem z Francie.

Krčmář za neustále drobného sněžení vybíhal na druhý úsek až z osmnácté pozice a dral se hodně dopředu, díky čisté ležce a solidní práci na lyžích vytáhl štafetu na třináctou příčku, jenže vstoje pak spotřeboval všechny tři rezervní náboje, aby odvrátil hrozbu trestného kola. „Zadělal jsem si na problémy, sice jsem všechny tři terče dostřelil, ale ta kaňka tam zůstala," litoval Krčmář, jenž se propadl na šestnácté místo a ztráta na nejlepší činila už přes dvě minuty.

Norsko udržel na první pozici nedostižný Johannes Thingnes Boe, na druhou Francii najel přes třicet vteřin. Hodně v první polovině mixu zaostaly Německo i pod označením RBU závodící Rusové. Obě tyto země ale začaly tahat dopředu ženy, konkrétně Herrmannová a Mironovová. Výrazné zlepšení české pozice obstarala i Markéta Davidová, která při výtečném běhu a s jedinou opravou při střelbě vleže i bezchybnou stojkou se dotáhla do elitní desítky.

Mezitím Eckhoffová držela v čele bezpečný náskok na Francii, do další skupinky se s dvacetivteřinovým odstupem sjely Ukrajina, Švédsko, Rakousko. Stojka třetího úseku ale znamenala velký problém pro Francii, rozklepaná Chevalierová-Bouchetová přes maximální využití náhradních nábojů nedokázala vyčistit terč a propadla se na pátou příčku.

Norská finišmanka Röiselandová vyrážela na svůj náskok s převahou čtyřiceti vteřin před Ukrajinou, kterou pak ještě naháněly Švédsko a Rakousko. Davidová předávala štafetu na 9. místě, patřila na svém úseku mezi nejlepší běžkyně. „Měla jsem neuvěřitelně skvělé lyže," líčila česká biatlonistka.

Lucie Charvátová vyrazila na poslední úsek nebojácně, ležku odstřílela čistě a na stojku přijela se Švýcarkou Häckiovou k přímému souboji o osmou příčku. „Do té chvíle bylo všechno výborné, jenže u stojky mi podložka klouzala a trochu jsem tam ladila polohu. Nezvládla jsem to," připustila Charvátová, která si přes využití všech rezervních nábojů přidala 300 metrů navíc a z trestných kol se vrátila až jako jedenáctá.

„Nejen u Lucky na poslední položce, ale i u Michala Krčmáře při jeho stojce tam byly nedotažené rány, těžko to vrátíme zpátky, ale spokojeni určitě nejsme. Přitom po perfektním výkonu Markéty byla opravdu šance dostat se do osmičky," líčil trenér Ondřej Rybář.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce – smíšená štafeta 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, J. Boe, Eckhoffová, Röiselandová) 1:20:19,3 (0+11)
2. Rakousko (Komatz, Eder, Zdoucová, Hauserová) +27,0 (0+2)
3. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, Perssonová, H. Öbergová) +30,6 (0+8)
4. Ukrajina (Pryma, Pidručnyj, Džimová, Pidhrušná) +31,1 (0+8)
5. Francie (Jacquelin, Fillon Maillet, Chevalierová-Bouchetová, Simonová) +46,2 (1+10)
6. Itálie (Bionaz, Hofer, Wiererová, Vittozziová) +58,9 (0+6)
7. Německo (Lesser, Peiffer, Herrmannová, Preussová) +1:04,9 (0+11)
8. Kanada (Ch. Gow, S. Gow, Moserová, Lunderová) +2:06,0 (0+6)
----
11. Česko (Moravec, Krčmář, Davidová, Charvátová) +3:00,0 (2+9)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články