Hlavní obsah

Zmatek a extrémní šok na biatlonovém MS. Pravidlo IBU nikdo nepochopil

K těžko pochopitelnému nedorozumění došlo hned v první dny biatlonového mistrovství světa v Oberhofu. Když se ve čtvrtek šéfové nejsilnějších reprezentací na šampionátu chystali sepsat soupisku pro závody ve sprintu, zjistili, že nemají ponětí o novém pravidlu mezinárodní federace IBU.

Foto: Archv Endreho Strömsheima

Endre Strömsheim byl z povoláváku na MS šokován.

Článek

Reprezentace Norska, Švédska či Francie teprve den před závodem ve sprintu žen zjistily, že mají možnost na základě výsledků nasadit do závodů až šest závodníků, nikoliv jen pět.

Překvapivou šanci na start tak dostala třeba Švédka Mona Brorssonová, či Norka June Arnkleivová. Z přípravy v Itálii narychlo skočil do auta její krajan Endre Strömsheim, který ihned uháněl do Oberhofu, přestože v původní nominaci na šampionát vůbec nefiguroval.

„Je to pro mě totální šok. Extrémní šok. Samozřejmě se hrozně těším," jásal v rozhovoru pro televizi NRK z auta 25letý biatlonista, jemuž dosud bylo umožněno v nabité norské konkurenci sbírat medaile jen na nižší úrovni v IBU Cupu.

Po příjezdu do Oberhofu si však neodpustil kritiku na adresu IBU. „Tohle je katastrofální. Kdybychom o tomhle výkladu pravidel věděli, mělo by to od začátku zásadní dopad na celou sezonu. Obzvlášť co se týče šancí pro nás, kteří se snažíme protlačit do Světového poháru. Je to smutné," posteskl si Strömsheim.

„Nemluvil jsem se všemi týmy, ale spousta jich byla pravidlem překvapená. Pravidlo bylo schváleno na letním kongresu, kde byli zástupci všech svazů přítomni. Následně bylo pravidlo oficiálně zveřejněno. Nikoho z ničeho neobviňuji, ale je potřeba si pravidla pořádně přečíst. My musíme zase lépe komunikovat," reagoval pro televizi SVT ředitel komunikace IBU Christian Winkler.

„IBU nemůže obviňovat z ničeho nikoho jiného než samu sebe," rozčiloval se manažer norského týmu Per Arne Botnan.

Jaký zmatek v komunikaci v dějiště MS panuje popsal mimo jiné šéftrenér švédského reprezentace Johannes Lukas. „Právě jsme měli schůzku s IBU a nikdo z nás nepochopil to pravidlo tak, jako oni," zlobil se kouč.

„Každý si to nějak interpretoval a vznikla z toho tahle absurdní situace. Komunikoval jsem s mnoha trenéry a nikdo to pravidlo nepochopil tak, jak ho nyní interpretuje IBU," přikyvoval severským kolegům šéf francouzské výpravy Stéphane Bouthiaux.

Reklama