Hlavní obsah

Ztratila trofej i statisíce. Souboj biatlonových reprezentačních kolegyň má trpký konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně kuriózní vyústění měla sezona Světového poháru biatlonistek v norském Oslu, a to hlavně pro švédský tým. Pro modro-žluté barvy se nejprve nedělní závod s hromadným startem vyvíjel skvěle, ale nakonec skončil poměrně hořkým patem, který dost možná nadělá v severské reprezentaci i trochu zlé krve.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Švédka Elvira Öbergová nakonec na malý glóbus nedosáhla.

Článek

O celkovém triumfu v SP Norky Marte Olsbuové Röiselandové už bylo rozhodnuto, ale ve hře byl pořád ještě malý křišťálový glóbus právě za masák, na nějž útočila Elvira Öbergová.

O šanci nakonec přišla až na cílové čáře, kde ji o jednu desetinu sekundy porazila v souboji o čtvrté místo krajanka Linn Perssonová. Právě tahle desetina připravila mladší ze slavných švédských sester o celkový triumf v disciplíně.

Z malého glóbu se nakonec radovala vítězka nedělního klání Francouzka Justine Braizas-Bouchetová, která v celkovém pořadí porazila Öbergovou o dva body.

Švédka po prohraném finiši ještě netušila, jak celkové pořadí vypadá. Tvrdý verdikt jí sdělila až reportérka švédské televize SVT. „Kdybys byla čtvrtá, tak jsi to vyhrála," zavolal na biatlonistku žurnalistka. Pohled závodnice v to chvíli hovořil za vše.

Mezi druhou a třetí střelbou to přitom pro švédské barvy vše vypadalo mnohem růžověji, protože Elvira Öbergová po boku Perssonové a Rakušanky Lisy Theresy Hauserové bojovala o první příčku. Jenže následné chyby na střelnici pořadím notně zamíchaly.

A Öbergová se navíc nechala v cíli Perssonovovou přespurtovat. Krajanka ji tak připravila nejen o trofej, ale i prize money v hodnotě zhruba čtvrt milionu korun.

V rozhovorech po závodě ale Öbegrová hněv na týmovou kolegyni popírala. „Samozřejmě jsem zklamaná, ale především sama ze sebe. Měla jsem to ve svých rukou, ale v závěru už jsem byla příliš unavená a v závodě jsem udělala i nějaké chyby. Je to trochu hořké, my jsme ale dobrý tým, takové věci se prostě mohou stát. Není to konec světa, vypořádáme s tím bez problémů," ujišťovala Öbergová, že situace nebude mít na vztahy v reprezentaci dopad.

Trochu nesvá byla z výsledku závodu samozřejmě i Perssonová. „Je škoda, že to takhle dopadlo, ale zkrátka jezdíme každá za sebe. Jsme sice týmové parťačky, ale na trati jsme také konkurentky," uvedla.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.