Hlavní obsah

Konkurs pro odvážné. Jeden z pěti po první jízdě skončí, říká o výběru posádky Dvořák

Síla, výbušnost, běžecké předpoklady. A k tomu psychická odolnost při divoké jízdě ledovým korytem. To jsou základní parametry pro úspěšné přijetí do party bobistů. Jak probíhal jarní konkurs českého čtyřbobu pod taktovkou pilota Dominika Dvořáka?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pilot českého čtyřbobu Dominik Dvořák.

Článek

Situace si vynutila doplnění posádky. Jak vybíráte nové adepty?

Procházeli jsme atletické tabulky, tipovali rychlé kluky a snažili se je přilákat na nábor. Na něm pak čekaly sprinterské testy, technika na trenažéru plus silové cvičení v posilovně. Sebrali jsme data a dostali jsme užší vzorek. Nabrali jsme ale raději víc lidí, síto je poměrně velké. Jeden z pěti po první jízdě řekne, že to nechce dělat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová podoba posádky českého čtyřbobu. Zprava pilot Dominik Dvořák, křídla David Bureš s Jáchymem Procházkou a brzdař Dominik Záleský.

Přestup atletů k bobům je tradiční, nováček David Bureš ale přišel z ragby. Je to neobvyklé?

My jsme měli na náborech i plavce, bikery, hodně se hlásí kluci, co dělají crossfit. Je pravda, že většina jsou atleti, mají nejlepší předpoklady. Například ale David má vynikající silové parametry. Jen ho musíme trochu rozběhat. (smích)

Na zadní pozici brzdaře se posunul Dominik Záleský, Bureš s Jáchymem Procházkou jsou na křídlech. Jak jste s posádkou spokojený?

Jsem rád, jak kluci pracují. Čtyři pět měsíců je relativně krátká doba, udělali ale velký kus práce. Tři týdny jsme už trénovali i na dráze, odjeli kolem pětašedesáti jízd. To je před prvním závodem docela dost. Tak uvidíme, jak se nám bude dařit při ostrém startu.

Jaký vás čeká program?

Chceme, aby si posádka sedla. Takže do konce roku zatím objedeme závody Evropského poháru, začínáme teď v Lillehammeru, pak se přesuneme do Altenbergu a nakonec Innsbruck. Pokud všechno pošlape, tak se po Novém roce zapojíme do závodů Světového poháru v Evropě. Primární jsou pro nás ale vyhlídky do budoucna. Za čtyři roky, tam je náš cíl.

Reklama

Související témata: