Hlavní obsah

Kanaďané chtějí po diskvalifikaci Valijevové bronz z Pekingu a odvolají se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kanaďané se rozhodli odvolat proti tomu, že Mezinárodní bruslařská unie (ISU) udělila ruským krasobruslařům bronz v soutěži družstev na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022 navzdory diskvalifikaci Kamily Valijevové za doping. Oznámila to dnes organizace Skate Canada. Kanadští reprezentanti skončili čtvrtí a očekávali, že se posunou na třetí místo.

Foto: Profimedia.cz

Kamila Valijevová na archivním snímku

Článek

„I když respektujeme rozhodnutí ISU, nesouhlasíme se závěry, k nimž dospěla. Věříme, že nezávislé zkoumání vnese do věci jasno, které si zaslouží všichni zúčastnění,“ uvedl kanadský svaz v prohlášení.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) potrestal na konci ledna Valijevovou čtyřletým zákazem startů a diskvalifikací od prosince 2021, kdy měla pozitivní dopingový nález na ruském šampionátu. ISU následně zveřejnila nové pořadí soutěže družstev na ZOH, kterou vyhrálo Rusko s Valijevovou, jejíž dopingový prohřešek vyšel najevo právě během her.

Na první místo v olympijské soutěži družstev se posunuli Američané a druhá příčka připadla původně třetím Japoncům. Ruský tým však diskvalifikován nebyl. ISU mu pouze odečetla body za výsledky Valijevové, nepřičetla ale body ostatním družstvům. Rusko tak kleslo z první na třetí pozici, kterou uhájilo o bod před Kanadou.

Odvolání proti úpravě výsledků plánuje Ruský olympijský výbor. Podle jeho názoru by sankce pro individuálního sportovce neměly ovlivnit výsledky týmové soutěže. Tehdy patnáctiletá Valijevová získala pro ruské družstvo maximální počet 10 bodů za vítězství v krátkém programu a volné jízdě. Mladá krasobruslařka přišla také o čtvrté místo z individuální soutěže, do níž směla nastoupit podmínečně a pod tlakem okolností nenaplnila roli favoritky.

Reklama

Související témata: