Hlavní obsah

Krasobruslař Březina je po fiasku v krátkém programu na ME patnáctý

Aktualizováno

Krasobruslař Michal Březina je po dvou pádech v krátkém programu na mistrovství Evropy zatím patnáctý. Nedařilo se ani druhému českému reprezentantovi Matyáši Bělohradskému, jenž při třetím startu na kontinentálním šampionátu poprvé nepostoupil do volných jízd. Obsadil 27. příčku. Úvodní část mužské soutěže v Tallinnu ovládli osmnáctiletí Rusové. Vede Andrej Mozaljov s minimálním náskokem před Markem Kondraťukem a Jevgenijem Semeněnkem.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Michal Březina na krasobruslařském ME v Tallinu.

Článek

Březina před dvěma lety ve Štýrském Hradci na ME krátký program s přispěním chyb soupeřů vyhrál, ale tentokrát se mu vůbec nedařilo. Nepovedl se mu ani jeden ze tří skokanských prvků. Upadl při čtverném salchowu i trojitém axelu a nejistý měj i výjezd z kombinace trojitého flipu s trojitým toeloopem. Známka 71,60 je více než dvacet bodů pod jeho osobním rekordem.

Na mistrovství Evropy získal bronzový medailista z roku 2013 nižší hodnocení za krátký program naposledy v roce 2009. "Dneska to nebylo dobré. Salchow by se ještě asi dal akceptovat, ale i s tím pádem u trojitého axela už jsem ztratil polovinu bodů," uvedl Březina ve vyjádření zprostředkovaném svazem.

"Nemyslím si, že by v tom hrál roli posun času, cestování nebo aklimatizace, spalo se mi báječně. Měl jsem pocit, že jsem možná měl na vše moc síly a vše se mi zdálo trochu moc velké. Nemohu říct, že jsem to dneska měl úplně pod kontrolou," přemítal. Hrozí mu, že při čtrnácté účasti teprve potřetí neskončí v elitní evropské desítce. Před pátečními volnými jízdami ztrácí na desátého Kevina Aymoze z Francie téměř devět bodů.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Michal Březina na ME v krasobruslení.

Dvacetiletý Bělohradský na rozdíl od zkušenějšího Březiny neupadl při trojitém axelu, ale ani jeho výjezd nebyl jistý. Kombinaci přerušil protočkou, a když se k tomu přidaly srážky za další nedostatky, získal jen 64,38 bodu. To bylo o půl bodu za jeho sezonním maximem a pět bodů za osobním rekordem. "Ze své jízdy úplně radost nemám. Byly tam dvě velké chyby, které mě stály spoustu bodů," uznal po jízdě, kdy ještě doufal v postup do finálové čtyřiadvacítky. Nakonec ho od něj dělily téměř dva body.

Ve skvělém světle se navzdory absenci očekávaného lídra Michaila Koljady, který na ME nezávodí kvůli zranění, předvedli Rusové. Všichni skočili oba čtverné skoky i trojitý axel a výrazně si posunuli osobní rekordy, které nyní mají na dohled stobodové hranici. Nejvyšší hodnocení získal náhradník za Koljadu Mozaljov. Juniorský mistr světa z roku 2020, kdy se závodilo rovněž v Tallinnu, dostal 99,76 bodu. Další debutant na velké seniorské akci Kondraťuk na něj ztratil sedm desetin bodu, osmý muž loňského MS Semeněnko o další dvě setiny více. S více než šestibodovým odstupem je za Rusy obhájce bronzové medaile Morisi Kvitelašvili z Gruzie.

Žuková s Bidařem začali 15. místem v krátkém programu

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař do společné premiéry na mistrovství Evropy vstoupila patnáctým místem v krátkém programu. O lepší umístění české reprezentanty připravil mimo jiné partnerčin pád při trojitém toeloopu. V úvodní části soutěže na krasobruslařském šampionátu v Tallinnu odskočily ruské páry v čele s mistry světa Anastasií Mišinovou a Alexandrem Galljamovem, kteří vylepšili světový rekord v krátkém programu na 82,36 bodu.

Žuková s Bidařem debut na velké akci prožili loni na mistrovství světa, kde se patnáctým místem kvalifikovali na zimní olympijské hry v Pekingu. Známka 54,40 bodu byla obdobná jako při krátkém programu na MS, ale na podzim při závodě ve Varšavě získali o více než šest bodů více. Vedle pádu doplatili také na dopad Žukové při odhozeném flipu na dvě nohy. "Těch chyb tam nebylo málo - jedna velká chyba u skoku a házený skok byl na dvě nohy. V jedné piruetě jsme nebyli úplně synchronní. Jinak jsme dokázali předvést to, co máme natrénované," uvedl Bidař ve vyjádření pro média.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař na mistrovství Evropy.

Tréninky naznačovaly, že sólový skok může být úskalím. "Na posledních trénincích jak v Česku, tak už tady v Estonsku jsem dost padal já, dneska spadla bohužel Líza. Já doufám, že už budeme oba synchronní a budeme skákat všechno," doplnil Bidař. Účast ve čtvrtečních volných jízdách měli čeští krasobruslaři jasnou hned po obdržení známek. Od desáté příčky je dělí necelé dva body.

Tři ruské dvojice proměnily mistrovství Evropy prakticky v domácí šampionát. Chybovali jen obhájci titulu Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij, když partnerka skočila dvojitý salchow místo trojitého. To je odsoudilo na třetí příčku s pětibodovou ztrátou na Jevgeniji Tarasovovou a Vladimira Morozova, ale s náskokem třinácti a půl bodu před zbytkem Evropy.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Česká sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař na ME v TAllinu.

Roli největších favoritů při debutu na vrcholné evropské scéně potvrdili Mišinová s Galljamovem. Partnerka sice v rozjížďce upadla při sólovém salchowu, ale naostro ho stejně jako všechny ostatní prvky zvládla bez problémů. Partner se k ní přidal a vylepšili si osobní rekord téměř o čtyři body. Poprvé překonali osmdesátibodovou hranici a dostali se do čela historických tabulek. Před dvojnásobnými mistry Evropy Tarasovovou a Morozovem vedou o 78 setin bodu.

Soutěž sportovních dvojic vyvrcholí ve čtvrtek od 18:00 SEČ.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu:
Muži - po krátkém programu:
1. Mozaljov 99,76 b.
2. Kondraťuk 99,06
3. Semeněnko (všichni Rus.) 99,04
4. Kvitelašvili (Gruz.) 92,76
5. Grassl (It.) 91,75
6. Vasiljevs (Lot.) 90,24
...15. Březina 71,60
27. M. Bělohradský (oba ČR) 64,38.
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Mišinová, Galljamov 82,36
2.Tarasovová, Morozov 81,58
3. Bojkovová, Kozlovskij (všichni Rus.) 76,26
4. Ghilardiová, Ambrosini (It.) 62,76
5. Haseová, Seegert (Něm.) 62,21
6. Safinová, Berulava (Gruz.) 61,93
...15. Žuková, Bidař (ČR) 54,40

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články