Hlavní obsah

Krasobruslař Březina vstoupil do Grand Prix 6. místem na Americké brusli

Krasobruslař Michal Březina obsadil šesté místo na Americké brusli, prvním závodě Grand Prix v olympijské sezoně. Solidní volnou jízdou udržel pozici nejlepšího Evropana podniku v Las Vegas. Jasně vyhrál domácí Vincent Zhou. Trojnásobný mistr světa Nathan Chen se po dalších chybách posunul ze čtvrté příčky po krátkém programu jen na třetí pozici.

Foto: John David Mercer, Reuters

Michal Březina při volné jízdě na Americké brusli.

Článek

Březina na rozdíl od krátkého programu zařadil všechny otáčky do plánovaného čtverného salchowu, i když výjezd nebyl dokonalý. První polovinu programu na hudbu Bryana Adamse zvládl ve velkém tempu, ve druhé části přišly další drobné chyby. Skočil jen dvojitý flip, měl problém při výjezdu z rittbergeru a nestíhal dotočit závěrečnou piruetu.

Získal za volnou jízdu o necelý bod více než při vstupu do sezony v Norwoodu na předměstí Bostonu, což byla pátá nejlepší známka večera. Atakoval průběžně pátého Jimmyho Ma, ale Američan se udržel o 65 setin bodu před ním.

Do mistrovské formy měl i ve volné jízdě daleko král posledních sezon Chen. Místo dvou z plánovaných pěti čtverných skoků zařadil jen jejich dvojitou variantu a oproti pokaženému krátkému programu si polepšil pouze o jedno místo. Udržel se před ním Japonec Šoma Uno a především zazářil bronzový medailista z MS 2019 Zhou.

Ten po výbuchu na letošním MS, kde nepostoupil do volných jízd, musel ladit formu na zářijovou dodatečnou olympijskou kvalifikaci v Oberstdorfu a bylo znát, že má aktuálně před ostatními náskok. Jízdou s pěti čtvernými skoky bez výraznějších chyb potvrdil vedení po krátkém programu a vyhrál bezmála o 25 bodů.

Závod sportovních dvojic ovládli Rusové Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. Soutěže žen a tanečních párů v Las Vegas vyvrcholí dnes.

Americká brusle, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení:
Muži - konečné pořadí:
1. Zhou (USA) 295,56 2. Uno (Jap.) 270,68, 3. Chen (USA) 269,37, ...6. Březina (ČR) 227,47.
Ženy - po krátkém programu:
1. Trusovová 77,69, 2. Usačevová 76,71, 3. Sinicynová (všechny Rus.) 71,51.
Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Tarasovová, Morozov (Rus.) 222,50, Miuraová, Kihara (Jap.) 208,20, 3. Bojkovová, Kozlovskij (Rus.) 205,53.
Taneční páry - po rytmickém tanci:
1. Hubbellová, Donohue 83,58, 2. Chocková, Bates (všichni USA) 82,55, 3. Fournierová Beaudryová, Sörensen (Kan.) 75,33.

Reklama

Související témata: