Hlavní obsah

Krasobruslařský vicemistr Evropy Grassl chce trénovat u Tutberidzeové

Krasobruslař Daniel Grassl, který bude na konci ledna obhajovat stříbro na mistrovství Evropy, se chce připravovat pod vedením Eteri Tutberidzeové. Dvacetiletý Ital se nedávno vydal za kontroverzní ruskou trenérkou do Moskvy, aby si vyzkoušel zdejší prostředí a případně se dohodl na trvalé spolupráci. Informoval o tom ruský server R-Sport. Vzhledem k aktuální politické situaci a pověsti Tutberidzeové za svůj krok Grassl sklidil kritiku na sociálních sítích.

Foto: Zdeněk Pavlis

Ilustrační foto.

Článek

Italský mladík, který pravidelně zařazuje čtverné skoky a jemuž se několik let předpovídá skvělá budoucnost, hledá nový impulz do tréninku. V létě opustil kouče Lorenza Magriho a odešel do Spojených států amerických k Alexeji Letovovi a Olze Ganičevové, kteří pocházejí z Ruska. Na podzim se vrátil do Itálie, ale v prosinci skončil až čtvrtý na národním šampionátu. O nominaci na mistrovství Evropy ho tento výpadek nepřipravil, ale nespokojený Grassl znovu začal hledat novou tréninkovou skupinu.

Vydal se do Moskvy na základnu trenérky Tutberidzeové, která dovedla Alinu Zagitovovou a Annu Ščerbakovovou ke zlatým olympijským medailím, ale také je známá tvrdými tréninkovými metodami. Grasslovu návštěvu odhalil jeden z mladých svěřenců Tutberidzeové, který zveřejnil na sociálních sítích fotografii s italským krasobruslařem. Informaci pak potvrdil choreograf týmu Alexej Železnjakov. "Myslím, že už to není pro nikoho tajemství, protože na internetu koluje spousta fotografií. Ano, Daniel přijel, aby s námi pracoval," uvedl pro R-Sport.

V situaci, kdy Rusko pokračuje ve vojenské agresi na Ukrajině, čelil Grassl za svůj krok negativním komentářům na sociálních sítích. Jako veliké zklamání jeho jednání označila i někdejší mistryně světa v kategorii sportovních dvojic Meagan Duhamelová. "Itálie dokazuje, že má velkou krasobruslařskou tradici, a v této sezoně ukazuje, že patří mezi ty nejlepší na světě. Když už odcházíte z Itálie kvůli tréninku, tak byste neměli chodit k trenérce vyhlášené hrubostí a do země, která je potrestána za válku," napsala Kanaďanka.

Reklama