Hlavní obsah

Mrázkovi i ve volném tanci upadli, přesto jsou ve finále juniorské GP třetí

Aktualizováno

Krasobruslaři Kateřina a Daniel Mrázkovi i ve volném tanci upadli, přesto se ve finále juniorské Grand Prix posunuli ze čtvrtého na třetí místo. Pro Česko získali medaili po šesti letech, naposledy byli v roce 2016 stříbrní Anna Dušková a Martin Bidař ve sportovních dvojicích.

Foto: Profimedia.cz

Krasobruslaři Kateřina a Daniel Mrázkovi i ve volném tanci

Článek

Mrázkovi, kteří byli v Turíně favority soutěže tanečních párů, tentokrát zradila zvedaná figura. Stejně jako v rytmickém tanci dostali dvoubodovou penalizaci za pád obou bruslařů. Od stříbrných Korejců je dělil bod, na vítězné Kanaďany Nadiiu Baschynskou a Petera Beaumonta ztratili téměř šest bodů.

Čeští krasobruslaři nepotvrdili pozici nejlepšího juniorského tanečního páru současnosti. "Samozřejmě jsme hodně naštvaní, strašně nás to mrzí. Vůbec nejsme spokojení s tím, co jsme dneska zajeli," uvedl devatenáctiletý Mrázek v tiskové zprávě.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Krasobruslařský mistr světa Šoma Uno poprvé vyhrál finále Grand Prix

Zbytek volného tance po chybě z úvodu zvládli, ale i tak zaostali téměř o osm bodů za svým osobním rekordem. "Budeme teď pracovat na tom, abychom se prostřednictvím tady toho závodu zlepšili, vzali si z toho třeba ponaučení a přetvořili to v něco dobrého," dodal Mrázek.

Poprvé vyhrál finále Grand Prix krasobruslařský mistr světa Šoma Uno. Čtyřnásobný medailista z této akce byl po vyhraném krátkém programu v Turíně nejlepší i v dnešní volné jízdě a zvítězil o více než 30 bodů před jiným Japoncem Sotou Jamamotem. Po triumfu sportovní dvojice Riku Muiraová, Rjuiči Kihara Japonsko ovládlo i druhou kategorii na letošním vrcholu první poloviny sezony.

Čtyřiadvacetiletý Uno za volnou jízdu s pěti čtvernými skoky získal 204,47 bodu a a jako první krasobruslař v této sezoně překonal dvousetbodovou hranici. Předčil i Američana Ilju Malinina, který s přispěním čtverného axela dostal druhou nejvyšší známku za volnou jízdu a posunul se z páté pozice po krátkém programu na třetí příčku.

Zaostal o více než 32 bodů za vítězným Unem, který celkem nasbíral 304,46 bodu. To je rovněž maximum v letošních tabulkách. Trofej za vítězství v mužské Grand Prix se vrací do Japonska po šesti letech, v roce 2016 zvítězil dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju. Pak třikrát kraloval Američan Nathan Chen a dvakrát se finále nekonalo.

Aktuální světová šampionka v kategorii žen Kaori Sakamotová na rozdíl od Una vedoucí pozici po krátkém programu neudržela. Ve volné jízdě ztratila skokanskou jistotu, hned několika skokům ubrala otáčky a propadla se až na pátou příčku. Zastoupila ji jiná Japonka Mai Miharaová. Vítězka letošního mistrovství čtyř kontinentů navzdory pádu u rittbergeru předvedla nejlepší volnou jízdu a na dvě výhry v letošních závodech Grand Prix navázala triumfem ve finále.

Porazila bezmála o 11 bodů juniorskou mistryni světa Isabeau Levitovou, která poskočila z pátého místa až na druhou příčku. Z bronzu se radovala jediná Evropanka ve finále Loena Hendrickxová z Belgie.

Japonští krasobruslaři v Turíně ovládli tři ze čtyř dospělých kategorií. Nezvítězili jen v soutěži tanečních párů, kde neměli zastoupení. Tam vedení po rytmickém tanci potvrdili nejlepším volným tancem Kanaďané Piper Gillesová a Paul Poirier.

Finále seriálu Grand Prix v krasobruslení v Turíně:
Muži:
1. Uno 304,46
2. Jamamoto (oba Jap.) 274,35
3. Malinin (USA) 271,94
Ženy:
1. Miharaová (Jap.) 208,17
2. Levitová (USA) 197,23
3. Hendrickxová (Belg.) 196,35
Taneční páry:
1. Gillesová, Poirier (Kan.) 215,64
2. Chocková, Bates (USA) 211,94
3. Guignardová, Fabbri (It.) 206,84
Junioři:
Taneční páry:
1. Bashynská, Beaumont (Kan.) 167,26
2. Limová, Je Quan (Korea) 162,53
3. Mrázková, Mrázek (ČR) 161,54

Reklama

Související témata: