Hlavní obsah

Nejlepší český výsledek za skoro čtvrtstoletí a emoce po jízdě Ukrajinců. Došlo i na slzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposledy v roce 1998 skončil český taneční pár na mistrovství světa tak vysoko. Tehdy ještě sourozenci Filip a Natálie Taschlerovi ani nebyli na světě, letos v Montpellieru třináctou příčkou navázali na své předchůdce Kateřinu Mrázovou a Martina Šimečka. „Jsme spokojeni, ale cíle máme ještě někde jinde,“ neskrývá Taschler.

Foto: Profimedia.cz

Natálie a Filip Taschlerovi při volném tanci na MS v Montpellieru.

Článek

Po rytmickém tanci byli dokonce jedenáctí, ve volném se o dvě příčky propadli, když je lepší součet stála chyba partnerky v twizzlech. „Pořádně nevím, co jsem tam udělala, jako bych to nebyla já,“ povzdechla si Taschlerová, která měla po jízdě lehce ztrápený výraz a při čekání na známky se rozplakala.

„Před cestou sem jsem dostala zánět v kotníku, byla jsem z toho nervózní, ale spíš to byly emoce, přece jen sezona byla hodně náročná a stresující,“ přiznávala dvacetiletá krasobruslařka, která letos s o dva roky starším bratrem zaznamenala i jedenácté místo na mistrovství Evropy a šestnácté na olympiádě.

Do značné míry průlomová sezona pro mladý a ambiciózní pár. Kam až se chce posunout? „Nerad říkám konkrétní místa, ale jsme fakt hladoví po nejvyšších příčkách,“ říká Taschler. „Určitě bychom se jednou chtěli dostat na nějakou medaili,“ přiznává jeho sestra.

Ostatně jejich progres nezůstal nepovšimnut ani soupeři. „Během šampionátu se všichni chodili koukat na naše tréninky, což je nezvyk,“ hřálo Taschlera.

Zážitky českého páru z Montpellieru ale nejsou spojené jen s výsledkem. Nadchla je i atmosféra, však taneční páry byly pro domácí publikum slavící pátý světový titul Gabrielly Papadakisové s Guillaumem Cizeronem vrcholem šampionátu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Sourozenci Tachlerovi při rytmickém tanci na MS v Montpellieru.

„Poprvé jsme bruslili před osmi tisíci lidmi,“ nadšeně líčila Taschlerová. „Bylo vidět, že jsme lidi vtáhli. Když oznámili naše body, bylo slyšet bučení,“ cenil si reakce diváků její bratr. V hledišti ostatně měli i své kamarády z Brna, kteří je přijeli povzbudit.

Zážitkem pro ně byl i medailový boj. „Stříbrní Američani Madison Hubbellová a Zachary Donohue jeli svůj poslední závod, hodně jsme se spřátelili během olympiády, tak jsme jim fandili, pak zajeli úžasně Francouzi,“ líčil Taschler.

„Ale ty nejlepší páry mají takový vztah, že si přály navzájem, i na pódiu se držely za ruce, to bylo dechberoucí,“ popisovala jeho taneční partnerka.

Náročná Madonna show

Šampionát byl pochopitelně poznamenán i děním na Ukrajině. Musel se obejít bez ruských krasobruslařů, hodně emotivní bylo vystoupení ukrajinského páru Aleksandra Nazarovová, Maxim Nikitin. Češi jeli svůj rytmický tanec hned po nich.

„Přišly jim fandit všechny páry, i ty, které se rozcvičovaly. Cítili jsme s nimi, všichni jsme brečeli. Bylo těžké se pak vrátit do své bubliny a odjet tu naši show na hudbu Madonny,“ přiznávala Taschlerová. „Bylo znát, že to není klasický závod, všichni jsme byli semknutí, abychom ukázali, že za nimi stojíme,“ dodávala.

Zatímco její bratr si teď může dopřát krátký pobyt v lázních, Taschlerovou čeká maturita. „Nebudu lhát, jsem ve skluzu,“ přiznává a o svém programu na příští týdny má jasno.

Reklama

Související témata: