Hlavní obsah

Smíšek a bručoun? Mladí Češi psali historii! Ke zlatu pomohla i ustřižená sukně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Calgary psali historii. Nikdy předtím nezískal český taneční pár medaili z juniorského mistrovství světa. Sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi si přivezli domů rovnou zlato. Přesněji řečeno do italské Egny, která je jejich dlouhodobou tréninkovou základnou.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi v Calgary.

Článek

Jezdí spolu teprve dva a půl roku, ale jejich triumf nebyl úplnou senzací. Během sezony vyhrávali v juniorské kategorii, co se dalo, s jedinou výjimkou finále Grand Prix v Turíně. I to jim ale dalo důležitou lekci. „Pomohlo, že jsem si zkrátila sukni,“ hlásí s úsměvem šestnáctiletá Kateřina, která se do svého kostýmu zamotala, což zavinilo jeden z pádů v Itálii.

V Calgary už roli favoritů zvládli sebevědomě a bez zaškobrtnutí. „Na finále jsme byli nervóznější, na mistrovství světa jsme se to snažili brát víc v pohodě, i když úplně v klidu taky být nejde,“ popisuje její o tři roky starší sourozenec.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Mrázek (@daniel.mrazek1)

Po letech dominance mužské kategorie díky Tomáši Vernerovi a Michalu Březinovi jsou teď taneční páry suverénně nejsilnější disciplínou českého krasobruslení, díky dvěma sourozeneckým dvojicím. Natálie a Filip Taschlerovi se letos blýskli šestým místem na mistrovství Evropy ve finském Espoo, Mrázkovi zase zářili mezi světovými juniory.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi

Oba páry se velmi dobře znají, trénuji v jihotyrolské Egně ve skupině Mattea Zanniho. „Donedávna jsme spolu i bydleli,“ připomíná Mrázková. Jenže pak byl apartmán pro celkem šest lidí už příliš těsný.

„Je celkem velký, ale je tu jen jedna lednička, jedna koupelna se společným záchodem, bylo to složité, tak se Natka s Filipem před necelým rokem odstěhovali,“ vypráví Mrázek.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi

Teď se potkávají převážně jen na ledě při trénincích či při oslavách narozenin. „Ale jinak není čas a síla někde trajdat,“ shodnou se mladí sourozenci.

Na ledě i při společném rozhovoru se elegantně doplňují, přitom jsou podle svých slov každý jiný. Psychologické testy je oba zařadily do kategorie introvertů. „Já určitě jsem, ale Káťa tak nepůsobí,“ říká Daniel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ISU Figure Skating ⛸ (@isufigureskating)

Možná jsem to blbě vyplnila,“ vtipkuje jeho sestra. „Dan je soustředěnější a vážný, já to vždy spíš odlehčím. Jsem veselejší a častěji se směju, ty jsi takový bručoun,“ dobírá si sourozence.

„Na tréninku jsem spíš já, kdo říká, že teď se bude pořádně trénovat, pojede se tenhle krok a pak tenhle. Káťa mě zase někdy usměrňuje, aby to nebylo přes čáru,“ charakterizuje Mrázek symbiózu páru, který je příslibem směrem k příštím olympijským hrám i světovému šampionátu v Praze v roce 2026.

Reklama

Související témata: